Yleinen

Punainen curry tofulla

Ikisuosikkini thaimauista on punainen curry, jota tilaan aika usein thairavintoloissa. Curry saa makunsa currytahnasta, joka tehdään pääosin punaisesta chilistä. Olen aiemminkin kokkaillut punaista currya, mutta en ole saanut ikinä itse tuota currytahnaa hiottua ihan niin hyväksi, kuin mitä se usein thaimaalaisissa ravintoloissa (tai Thaimaassa) on. Tällä kertaa tahnasta tuli kuitenkin tosi hyvää, joten päätin jakaa reseptin teidänkin kanssanne. 

Currytahnassa tärkeintä on makujen tasapaino. Oikeastaan kaikkia raaka-aineita saa laittaa tahnaan aika reippaasti, koska maku laimenee, kun se yhdistetään nesteeseen. Currytahnaa kannattaa myös annostella aika reippaasti curryn pohjaksi, jotta currysta tulee mahdollisimman aromaattinen. Currytahna säilyy jääkaapissa jonkin aikaa hyvänä, joten kannattaa tehdä kerralla vähän isompi annos – seuraavan kerran on helppo kokata arkenakin nopeasti currya, kun on valmis itse tehty currytahna odottelemassa. 

Minä tein currytahnan suosiolla suoraan blenderissä, vaikka oikeaoppisesti se pitäisi tehdä käsin morttelilla – en jaksanut kuitenkaan alkaa työstämään tahnaa puolta tuntia käsin, kun blenderilläkin saa ihan hyvin sen aikaiseksi. Minä laitoin omaan currytahnaani vain sellaisia aineita, joita oli helposti saatavilla, joten jätin galangalin ja sitruunaruohon pois ja korvasin kaffirlimen kuoren tavallisen limen kuorella. Varmasti noiden kanssa saisi autenttisemman tahnan aikaiseksi, mutta aika hankalasti Suomesta löytää noita erikoisempia aineita.


Currytahnaa paistetaan hetki pannulla, jotta sen maut pääsevät paremmin esiin, ja sitten joukkoon sekoitetaan neste, eli tässä tapauksessa kookosmaito. Itse curryyn voi käyttää monenlaista proteiinia: kanaa, lihaa, kalaa tai tofua, jota minä tällä kertaa käytin. Lisäksi paljon kasviksia: paprikaa, munakoisoa… Viimeistely vielä thaibasilikalla ja päälle ripotellulla korianterilla ja ihana makumatka voi alkaa! 


Punainen curry tofulla


3 punaista chiliä
2 valkosipulin kynttä
2 pientä salottisipulia
pala inkivääriä
1 limen raastettu kuori
tuoreen korianterin varsia
1 tl katkaraputahnaa
1 tl korianterin siemeniä
suolaa
jasmiiniriisiä
1 pkt kiinteää tofua
1 paprika
1 munakoiso
1 prk kookosmaitoa
tuoretta thaibasilikaa
korianteria


Tee ensin currytahna: pilko chilit, valkosipulit, salotit ja inkivääri pienemmiksi paloiksi, laita ne blenderin kulhoon. Lisää limen raastettu kuori, korianterin varret (säästä lehdet valmiin curryn päälle), katkaraputahna, korianterin siemenet ja suola. Sekoita tasaiseksi blenderillä.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko tofu ja paista tofupalojen pinnat pannulla ruskeiksi. Nosta tofu pois pannulta. Pilko munakoiso ja paprika ja ruskista ne. Nosta kasvikset pois. Laita pannulle öljyä ja pari isoa lusikallista currytahnaa. Paista hetki, kunnes tahna alkaa tuoksua voimakkaamin. Lisää sitten kookosmaito, tofu ja kasvikset, kuumenna. Lisää lopuksi thaibasilika ja tarkista maku. Koristele curry korianterilla ja tarjoa riisin kera.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi