keitot/ Yleinen

Bourride eli kalapata aiolilla

Silmiini osui netin syöverissä mainion näköinen kalapata bourride, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja kalakeitto tulille. Bourride on bouillabaissen vaaleampi ja iisimpi versio, hiukan erilainen mutta tosi maistuva! Bouillabaisse on yksi kaikkien aikojen keittosuosikeistani, joten tartuin tähänkin innolla. Alkuperäisessä versiossa käytettiin vaaleaa rasvatonta kalaa, joten minä tietenkin heitin sekaan haukea. Lisäksi keittoon tuli jättikatkarapuja. 

Liemi on tässäkin keitossa sen ydin. Siinä maistuu purjo, sipuli, tomaatti ja fenkolinsiemenet. Oioin reseptiä hiukan, enkä siivilöinyt lientä, vaan jätin liemipohjan kasvikset sellaisenaan keiton sekaan. Ei ehkä yhtä hienostunutta, mutta eipähän tullut heitettyä kasviksia hukkaan ja keitosta tuli vähän täyttävämmän tuntuinen. Tässä keitossa ei yleensä käytetä kasviksia muuten, joten sikäli nuo vähän sopivat kyllä joukkoon. Ei pidä unohtaa myöskään sahramia, joka viimeistelee keiton hienostuneen maun. Lisäksi keitto suurustetaan aiolilla, jolloin keitto saa lempeän valkosipulisen maun. Keitto tarjoillaan vaalean leivän parina. Tämä jäänee meillä arkiruokarepertuaariin, sen verran hyvä ja helppo keitto-ohje.
Resepti on sovellettu Saveur-lehdestä

Bourride
sitruunan mehua
1 valkosipulin kynsi
1 munan keltuainen
suolaa
1 dl oliiviöljyä
oliiviöljyä
fenkolinsiemeniä
2 valkosipulin kynttä
2 pientä purjoa
2 sipulia
2 tomaattia
1 laakerinlehti
1,5 dl valkoviiniä
4 dl kala- tai kasvislientä 
300 g haukea tai muuta vaaleaa kalaa
200 g jättikatkarapuja
sahramia
suolaa
pippuria
 
persiljaa
vaaleaa leipää
Tee ensin aioli: sekoita sitruunan mehu, hiennonettu valkosipulin kynsi, keltuainen ja suola. Nosta seos lämmönkestävässä astiassa kiehuvan veden päälle liedelle ja sekoittele, kunnes seos sakenee – tässä menee pari minuuttia. Siirrä seos sitten pois kuumasta ja sekoita blenderissä tai tehosekoittimella lisäten pikkuhiljaa öljyä, kunnes seos emulsioituu. Jätä odottamaan.

Hienonna valkosipuli ja pilko purjot, sipulit sekä tomaatit. Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Lisää fenkolinsiemenet, valkosipuli, purjo, sipuli, tomaatit ja laakerinlehti. Paista, kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää viini ja keitä pari minuuttia. Lisää kala- tai kasvisliemi, kiehauta. Anna kiehua, kunnes seos on keittynyt hiukan kasaan, noin 15 minuuttia. 

Lisää keittoon sitten aioli ja keitä 5 minuuttia, kunnes seos sakenee hiukan. Lisää sitten ensin kala ja hetken päästä jättikatkaravut. Mausta sahramilla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa persiljan ja vaalean leivän kera. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi