Yleinen

Kuhaa antiboise

Viikonloppuna ehdin pyörähtää järvellä kalassa ja kesän huono kalaonni kääntyi sen verran, että uistimeen tarttui reilun kilon painoinen kuha. Kerrankin päätimme syödä kalan heti seuraavana päivänä (yleensä lykkäämme fileoidut kalat pakkaseen ja syömme sitten paremmalla ajalla), joten se maistuikin erityisen raikkaalta. Täytyy useamminkin yrittää syödä kala heti, silloinhan se on parhaimmillaan. Etsiskelen koko ajan uusia kalareseptejä, vaikka vanhatkin ovat toimivia – vaihtelu virkistää. Kuha syödään useimmiten meillä paistettuna, niin tälläkin kertaa, mutta tällä kertaa jujuna oli mainio kastike. Resepti löytyi Suolaa ja hunajaa -blogin kautta, mutta sen takana on alun perin Henri Alen. Olemme tehneet tätä jo pari kertaa ja normaalista poiketen parempi puoliskoni osallistui ruoanlaittoon myös. Olemme hyvin eri tyylisiä ruoanlaittajia: minä suurpiirteinen kokeilija ja hän pilkuntarkka reseptinnoudattaja, joten emme yleensä mahdu samaan keittiöön. Tällä kertaa ruoka oli kuitenkin menestys ja oli ihana kokkailla yhdessä.

Kuhafile pyöritellään jauhoissa ja paistetaan oliiviöljyn ja voin seoksessa, jolloin sen pinnasta tulee ihanan rapsakka. Tuoreen kalan lisäksi jauhoissa pyöritelty kala oli ihan optimimaukas juuri tuon rapeuden takia. Kastike muodostuu suolaisista oliiveista ja kapriksista sekä raikkaasta tomaatista, basilikasta ja sitruunasta. Lisäksi maussa on häivähdys valkosipulia yrttiöljyn muodossa (itse valkosipuli ei päädy kastikkeeseen, joten se maistuu vain aavistuksen). Vähensin sitruunamehun määrää, koska se tuntui hiukan hallitsevalta ensimmäisellä kokeilulla. Muutenkaan en tapani mukaan noudattanut kastikkeen määrissä ihan ohjetta. Kastikkeen ohje saattaa vaikuttaa hiukan monimutkaiselta, mutta on loppujen lopuksi tosi helppo ja nopea tehdä ja maku ihan älyttömän hyvä pari kuhalle.

Lisukkeeksi tein simppelin vihersalaatin, koska tämä ei oikeastaan kaipaa mitään kovin tuhtia. Kun kylkeen kaatoi vielä viikonlopulta jääneet valkoviinin jämät lasiin (yhtä suosikeistani eli Steininger Rieslingiä), maanantain illallinen sai hymyn huulille pitkäksi aikaa! Viini sattui vielä sopimaan ihan täydellisesti kala-annokselle.

Kuhaa antiboise

3/4 dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
tuoretta basilikaa
pari timjaminoksaa
1/4 punasipuli
2 kypsää tomaattia
oliiveja
1/4 sitruunan mehu
pippuria

2 kuhafilettä
suolaa
vehnäjauhoja
oliiviöljyä
voita
1 rkl kapriksia
Valmista ensin yrttiöljy: lämmitä oliiviöljy kädenlämpöiseksi, kuori ja halkaise valkosipulin kynsi ja revi puolet basilikan lehdistä. Sekoita oliiviöljyyn valkosipuli, basilika ja timjami. Anna maustua puoli tuntia.

Kalttaa tomaatit: kiehauta vesi, tee ristiviillot tomaattien kantoihin ja käytä kiehuvassa vedessä noin 10 sekunnin ajan. Nosta tomaatit sitten jäähtymään kylmään veteen hetkeksi ja poista kuoret. Poista tomaateista kannat ja siemenet ja kuutioi jäljelle jäänyt tomaatti. Hienonna punasipuli ja oliivit.

Valmista antiboisekastike loppuun: laita tomaatit, punasipuli ja oliivit kulhoon, siivilöi joukkoon yrttiöljy (minä ongin joukkoon myös yrttiöljyn basilikan) ja purista joukkoon sitruunanmehu. Mausta pippurilla ja lopulla basilikalla.

Suolaa kuhafileet ja pyörittele ne jauhoissa. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista fileet kullanruskeiksi. Lisää loppuvaiheessa nokare voita ja vielä ihan lopuksi kaprikset. Nosta kuhafileet lautaselle, valuta pannulta loput öljyt, voit ja kaprikset fileiden päälle ja lusikoi lopuksi päälle vielä antiboisekastike. Tarjoa vihreän salaatin kera.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi