pasta/ Yleinen

Lasagne

Klassista lasagnea en olekaan aiemmin postannut blogiin, arkistoista löytyi vain tattilasagne. Jaksan aika harvoin väsätä lasagnea, vaikka sitä tasaisin väliajoin kotona toivotaankin, koska kuulun siihen koulukuntaan, jonka on tehtävä lasagne alusta asti itse ja kastikkeiden väsäämisessä menee oma aikansa. Sitten lasagnella kestää vielä uunissakin, joten käytännössä se on viikonloppujen ruokaa tai sitten valmistelen sen jo syömistä edellisenä päivänä. Nyt kuitenkin alkoi tehdä mieli lasagnea, kun siskoni suunnitteli lasagnen kokkaamista ja kyseli minulta reseptiä.
En nyt sentään pastalevyjä jaksanut tehdä itse, mutta käytin kaupasta löytyneitä valmiita tuorepastalevyjä. Ehkä niistä tulee hiukan parempi koostumus lasagneen, mutta merkittävää eroa ei mielestäni kuivattuihin lasagnelevyihin kyllä ole. Tällä kertaa tein perinteisen béchamel-kastikkeen ja ison tomaattikastikekattilallisen. Tomaattikastikkeesta puolet jätin pakkaseen arki-iltojen lihapullat tomaattikastikkeessa mielessäni… Keittelin tomaattikastikkeen valmiiksi jo etukäteen, jolloin lasagnen aktiivinen valmistusaika lyheni huomattavasti. Lopuksi paistoin tomaattikastikkeen joukkoon jauhelihan. Jauheliha oli sika-nautaa, jota tykkään muutenkin enemmän käyttää sen rasvaisuuden vuoksi. Lisäksi aiemmista kokkailuista yli jääneet pekonit pääsivät bolognesen joukkoon. Lisäksi lasagnen väliin upotettiin ricottaa ja mozzarellaa. En ole aiemmin ricottaa lasagnessa käyttänyt, siitä tuli aika kiva, raikas maku, mutta ei se mitenkään välttämätön osa lasagnea mielestäni ole. Aika tuhti versiohan tästä tulee juustoineen, pastoineen ja lihoineen, mutta ehkä juuri siksi niin lohduttava näihin syyssateisiin. 

Olennaista lasagnessa on mielestäni tomaattikastikkeen pitkä hauduttelu ja runsas määrä kunnollista juustoa (älä käytä tähän valmiita juustoraasteita, jotka eivät yleensä ole juustoa nähneetkään). Kunnon lasagne syntyy valitettavasti vain käyttämällä siihen aikaa, sillä sen maistaa kyllä lasagnen maussa. Maku on kyllä kaiken vaivan arvoinen, mutta ei lasagnea silti kovin usein jaksa tehdä.
 


Lasagne
oliiviöljyä
1 porkkana
4 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 sellerinvarsi
  2 tlk tomaattimurskaa
3 dl vettä
ripaus sokeria
suolaa
pippuria
 400 g jauhelihaa
(pekonia)
40 g voita
  0,75 dl vehnäjauhoja
 0,75 l täysmaitoa
  parmesaania
kuivattua oreganoa
suolaa
pippuria
pastalevyjä 
1 pkt ricottaa (250 g)
1 mozzarellapallo
2 dl parmesaaniraastetta
basilikaa

Aloita tomaattikastikkeen tekemisellä. Kuori ja pilko porkkana ja sipulit, pilko sellerinvarsi. Kuumenna isossa kattilassa oliiviöljy ja lisää kasvikset, ruskista  hetki ja anna sitten paistua miedommalla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet, anna kiehua hiljaa parin tunnin ajan. Lisää tarvittaessa vettä. 

Valmista sitten béchamel-kastike: sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot. Kypsennä hetki, mutta älä anna ruskistua. Kaada joukkoon lämmitetty maito tilkka kerrallaan. Sekoita kastiketta, kunnes se on suurustunut. Lisää parmesaani ja mausteet.
Viimeistele bolognesekastike ruskistamalla jauheliha ja pekoni paistinpannulla ja lisäämällä ne sitten tomaattikastikkeen joukkoon. 
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Levitä ison vuoan pohjalle kerros béchamel-kastiketta. Lado päälle kerros pastalevyjä. Kaada sitten päälle ohut kerros bolognesea ja béchamel-kastiketta. Lisää päälle mozzarellaa ja basilikan lehtiä. Seuraavaan kerrokseen tulee mozzarellan tilalle ricottaa. Jatka kerroksia niin kauan, kun täytteitä riittää ja jätä viimeiseen kerroksene pastalevyt, béchamel-kastiketta ja mozzarellaa sekä parmesaania. Paista uunissa 45 minuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia ja herkuttele! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi