pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ syksy

Kantarellirisotto kantarellipyreellä

Kun teen risottoa (ja teen sitä aika usein), käännyn usein sienirisoton puoleen. Teen sen yleensä aina samalla reseptillä, mutta tällä kertaa testasin Truly Kira -blogista löytämääni ideaa sienipyreestä risotossa. Pyre voimistaa sienten makua risotossa melkoisesti, siis hyvällä tavalla. Annoksesta tulee ravintolamaisen monivivahteinen pyreen kera, vaikka pyreen tekeminen onkin tosi helppoa. Pyreessä käytetty valkoviinietikka maistuu myös valmiissa risotossa jännästi. Pyreen lisäksi risoton päälle paistetaan sieniä voissa. 
Muuten risotto valmistui perinteisellä risottoreseptillä ja vaatii siis hiukan aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta ei ole yhtään niin hankalta tehdä, kuin monet luulevat. Muista risottoa tehdessäsi risottoriisi (arborio tai carnaoli) ja reilu määrä parmesaania. Älä unohda antaa risoton vetäytyä hetkeä ennen tarjoilua ja muista hämmentää koko kypsymisen ajan. Valuva risotto voimakkaalla sienten maulla sopii erityisen hyvin näihin viileneviin ilmoihin.  

Kantarellirisotto sienipyreellä
1 sipuli
oliiviöljyä
1 litra kantarelleja
1 tl valkoviinietikkaa
1,5 dl kermaa
2 dl vettä
2 rkl ruskistettua voita
suolaa
pippuria
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
8 dl kasvislientä
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
1 dl kantarellipyrettä
parmesaania
suolaa
pippuria
kantarelleja
voita
Valmista pyre. Pilko sipuli ja paista sitä öljyssä paistinpannulla, kunnes sipulit saavat väriä pintaansa. Alenna sitten lämpöä ja paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes sipulit karamellisoituvat. Laita seos sivuun.
Puhdista paistinpannu ja paista kantarelleja, kunnes niistä on haihtunut nesteet. Lisää sipulit ja kaada joukkoon viinietikka, kiehauta. Lisää kerma, ruskistettu voi ja puolet vedestä, kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta tasaiseksi pyreeksi ja lisää tarvittaessa vettä.
Valmista sitten risotto. Kuumenna kattilassa kasvisliemi. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä toisessa kattilassa. Lisää sipulien joukkoon riisi ja kuullota  riisi läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se. Jatka risoton tekemistä tämän jälkeen niin, että kaadat joukkoon kuumaa kasvislientä desi kerrallaan ja annat sen imeytyä riisiin koko ajan seosta hämmentäen. 
Kun riisi on kypsää ja kermaista, lisää joukkoon kantarellipyre. Siirrä kattila pois levyltä, sekoita joukkoon parmesaani ja nokare voita. Anna vetäytyä pari minuuttia. Paista tällä välin loput kantarellit voissa. Tarkista lopuksi risoton maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Koristele risottoannokset paistetuilla kantarelleilla.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi