Yleinen

Tofu bánh mi -leivät

Sain Jalotofulta ja Silmusalaatilta haasteen kehitellä reseptin, jossa yhdistäisin tofun ja Silmusalaatin. Reseptin kehittely oli selkeästi omalla epämukavuusalueellani, koska en kovin usein kokkaile tofua ja idut pääsevät lautaselleni sitäkin harvemmin. Tykkään työntää itseni epämukavuusalueelle, joten otin haasteen kuitenkin vastaan. Koska kaikki aiemmat tofukokeiluni ovat olleet aasialaisia curry-tyylisiä ruokia, päätin tällä kertaa tehdä jotain vähän erilaista. Aasialaisen makumaailman suuntaan lähdin silti, koska tofu ei sellaisenaan maistu kovin kummoiselta ja olin päättänyt heti, että marinoin tofun mausteisessa liemessä. Tein siis marinoidulla tofulla täytettyjä bánh mi -leipiä. Olen aiemminkin kokkaillut bánh mi -leipiä, mutta silloin täytteenä oli possunkylkeä. Tofun valmistaminen käy vikkelämmin kuin possun, kun sitä ei tarvitse haudutella. Marinadin tein kuitenkin lähes samalla ohjeella: soijaa, valkosipulia, chilikastiketta, inkivääriä, limen mehua, kalakastiketta, sokeria… Marinadista kannattaa tehdä reilun tulinen ja voimakkaan makuinen, koska maku laimenee valmiissa marinoidussa tofussa.
  
Silmusalaateista valitsin tulisen Silmusalaatin, jolla korvasin leipien väliin yleensä lisättävät yrtit. Tulinen Silmusalaatti sopikin mainiosti aasialaiseen makumaailmaan. Tulisessa Silmusalaatissa on retiisin, apilan ja sinimailasen versoja. Tulinen maku tulee tuosta retiisistä ja maku vaihtelee salaatissa hauskasti. Mausteinen tofu saikin hyvän vastaparin raikkaasta Silmusalaatista ja riisiviinietikalla pikapikkelöidystä kurkusta ja porkkanasta. Pohjalle vielä vähän majoneesia ja ekstratulisuutta Srirachasta, niin mainion makuinen täytetty leipä on valmis! Talouden lihansyöjän ilme oli kyllä näkemisen arvoinen, kun kerroin, että illalliseksi on tarjolla tofua ja ituja – ei ehkä se ensimmäinen valinta hänelle, mutta lopputulos onneksi maistui silti hänellekin! 


Tofu bánh mi -leivät
 1 pkt Maustamatonta Jalotofua
1 pkt Tulista Silmusalaattia
patonkia
1/2 kurkku
2 porkkanaa
riisiviinietikkaa
sokeria
majoneesia
Srirachaa

1 dl soijakastiketta
1 valkosipulin kynsi
pala inkivääriä
Srirachaa
1 limen mehu
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeria

Viipaloi tofu ja valmista marinadi pilkkomalla valkosipuli ja inkivääri ja sekoittamalla ainekset. Maista ja tasapainota maku, erityisesti Srirachaa saa laittaa oman maun mukaan. Laita tofu maustumaan marinadiin vähintään puoleksi tunniksi. 

Pikkelöi kurkku ja porkkana: viipaloi molemmat ohuiksi viipaleiksi, laita kulhoihin ja lisää päälle riisiviinietikkaa ja sokeria. Anna maustua vähintään 15 minuuttia.

Paista sitten tofuviipaleet öljyssä paistinpannulla ja valuta paistamisen aikana päälle loput marinadit. Kasaa lopuksi leivät: halkaise patonki, sipaise molemmille puolikkaille vähän majoneesia ja maun mukaan Srirachaa. Pinoa päälle tofuviipaleet, kurkut, porkkanat ja Silmusalaatti. Tarjoa heti!

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jael
  22.10.2015 at 17:47

  Herkullisen näköistä:)

 • Reply
  Sini
  23.10.2015 at 05:58

  Olivatkin tosi herkullisia 🙂 kiva välillä kokkailla jotain vähän oman mukavuusalueen ulkopuoleltakin 😉

 • Kommentoi