lisukkeet/ uuniruoat

Parsakaaligratiini

Tässäpä simppeli, klassinen lisuke, jota tulee tehtyä ihan liian harvoin. Gratiini on ollut suosikkini ihan lapsuudesta asti, mutta nykyään se tuntuu usein aavistuksen liian tuhdilta arkeen – siksi sitä onkin kiva tehdä viikonloppuisin silloin tällöin. Sopii erityisen hyvin vaikkapa paistetun kalafileen tai entrecote-pihvin seuraksi.
Gratiinia varten tarvitset vain muutaman raaka-aineen: parsakaalia, kuohukermaa, jauhoja, voita, hyvää juustoa ja hiukan yrttejä. Tätä samaa ohjetta voi soveltaa myös kukkakaalille tai vaikka perunalle. Pieni määrä jauhoja kypsennetään ensin voissa, jonka jälkeen joukkoon kaadetaan kuohukerma ja annetaan kastikkeen saostua. Lopuksi kastikkeen joukkoon sekoitetaan juustoraaste ja hiukan yrttejä. Kastike kaadetaan pilkottujen parsakaalien päälle vuokaan ja päälle raastetaan hiukan lisää juustoa. Koko komeus gratinoidaan vielä uunissa niin, että parsakaalit kypsyvät ja juusto ruskistuu hiukan. Halutessaan parsakaalia voi keittää hetken etukäteen, mutta minä en yleensä jaksa – kypsyy se uunissakin, kun on vain tarpeeksi pieneksi pilkottu. 
Suosin itse tässä gruyère-juustoa, se on juuri sopivan voimakkaan makuinen ja sulaa hienosti. Käytä ehdottomasti kuohukermaa, koska se tekee gratiinista niin hyvää. Jos haluat, voit sekoittaa kerman sekaan myös vähän maitoa. Pidän itse timjamista tässä, koska sen maku on sopivan mieto tähän. Voit käyttää myös rosmariinia tai vaikka oreganoa. Kerma, voimakas juusto ja timjami muodostavat ihanan pehmeän makumaailman. 

Parsakaaligratiini
 1 parsakaali
voita
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
150 g gruyère-juustoa
timjamia
(suolaa)

Pilko parsakaali pienemmiksi paloiksi. Sulata voi pienessä kattilassa. Lisää jauhot ja paista hetki, älä anna jauhojen kuitenkaan ruskistua. Kaada joukkoon kerma ja anna kastikkeen saostua. Raasta lopuksi joukkoon puolet juustosta ja mausta kastike timjamilla ja tarvittaessa suolalla (juusto on suolaista, joten maista tarvitaanko lisäsuolaa). 

Asettele parsakaali uunivuokaan tai -vuokiin, kaada kastike päälle. Raasta päälle loput juustosta ja gratinoi uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes parsakaalit ovat kypsiä ja juusto kauniisti ruskistunut.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi