Meillä juhlittiin syntymäpäiviä ja päätin pitkästä aikaa leipoa! Tein suolaiseksi tarjottavaksi kinkkuvoileipäkakkua ja makeaksi kahvilla ja pähkinöillä maustettua suklaakakkua. Tottakai halusin tehdä pyöreitä vuosia täyttävälle paremmalle puoliskolleni juhlia varten voileipäkakun, vaikka se onkin aina aikamoinen homma, sillä se on joka kerralla kuitenkin ihan tosi herkullista. Yritin tehdä reilun kokoisen kakun (sama vaiva siinä on kuitenkin), mutta koko kakku hävisi viimeistä palaa myöten vieraiden suihin jo juhlapäivänä.
Tykkään tehdä voileipäkakun vain yhdellä täytteellä, jolloin se valmistuu vähän nopeammin, koska ei toista täytettä välistä kuitenkaan erota. Voileipäkakkuun kannattaa valita hyvää savukinkkua, joka nostaa kakun maun heti uudelle tasolle. Lisäksi täytteeseen antaa reilusti makua sinappikurkkusalaatti. Käytin kakkuun sekä ruis- että tavallista paahtoleipää. Suosittelen täyttämään kakun jo edellisenä päivänä, jotta maut ehtivät tasaantua ja kakku mehevöityä. Koristeluiden tekeminen sen sijaan kannattaa jättää tarjoilupäivään. Kuorrutteeseen laitoin ranskankermaa ja majoneesia – tuhti mutta toimiva yhdistelmä. Koristeluissa testasin tällä kertaa kevyttä ilmettä ja kinkkuruusukkeet sekä herneenversoköynnös tekivätkin kakusta aika ilmavan näköisen.
Suklaakakun resepti löytyi Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä 1/2016. Sokeria, voita, pähkinöitä, kahvia, suklaata ja kermaa… Tuolla raaka-aineluettelolla ei voi mennä pahasti pieleen. Kakku olikin aikamoinen kaloripommi, mutta herkuteltaessa niin pitää mielestäni ollakin. Pähkinät, kahvi ja suklaa ovat kyllä upea makukolmikko. Sisältä mehevä kakku oli ihanan suklainen, mutta kahvia laittaisin kyllä seuraavalla kerralla reilusti enemmän, sillä se ei maistunut suklaan ja pähkinöiden rinnalla mielestäni tarpeeksi. Kakun olisi voinut tehdä myös tupla-annoksena tai pienempään vuokaan, jolloin siitä olisi saanut korkeamman ja vielä mehevämmän. Kakun kruunasi suklaakuorrute, jonka pinnalle heitin vielä rennosti keon pähkinöitä ja ripauksen suolaa. Korkemmassa kakussa myös kuorrutteen valumat olisi saanut kauniimmin näkyviin. Molemmat olivat superherkullisia, joten pistä muistiin lähestyviä kevään juhlia varten!
Tee ensin täyte. Hienonna kinkku, paprika ja ruohosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita pilkotut aineet sitten keskenään ja lisää juustoraaste, sinappikurkkusalaatti ja majoneesi. Mausta suolalla ja pippurilla, testaa maku.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Asettele leivät kakkualustalle ja kostuta leivät sitruunalla maustetulla vedellä. Annostele päälle täytettä, kerros leipiä ja kostuta leivät. Jatka samaan malliin, kunnes täyte ja leivät on käytetty. Kääri kakku kelmuun ja anna sen vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Koristele kakku hieman ennen tarjoilua. Sekoita majoneesi ja ranskankerma keskenään. Kuorruta kakku seoksella. Asettele pinnalle ruusun muotoon käärityt kinkkusiivut ja herneenversot.
Ei kommentteja