kausiruokaa/ syksy/ Yleinen

Kausiruokaa – syksy

Viime aikoina olen ollut kiinnostunut kausiruoasta. Kausiruoka on aika intuitiivinen juttu ja ennen vanhaan sitä on noudatettu pakon sanelemana. Tuntuu, että kausiruoka-ajattelu on ehkä nykyään hieman kadonnut markettien ympärivuotisen tarjonnan varjoon. Olen itse alkanut entistä enemmän kiinnittää huomiota siihen, mikä raaka-aine on milloinkin sesongissa ja syömään enemmän sesongin mukaista ruokaa. En toki noudata tätä mitenkään orjallisesti, vaan jos talvella tekee mieli vaikkapa tomaatteja, niin ostan niitä, enkä tunne siitä huonoa omatuntoa. Kuitenkin yritän yhä enemmän keskittyä kunkin kauden parhaisiin ruokiin – ne ovat paitsi parhaimmillaan, myös halvimmillaan silloin, kun on niiden sesonki. Vuodenkierron mukana tulee sitä paitsi kivaa vaihtelua ruokapöytään, kun voi aina odottaa uuden sesongin parhaita makuja, eikä syö samaa sienipastaa ympäri vuoden.

Olen jo jonkin aikaa noudattanut tätä kausiajattelua tiedostamattani, mutta nyt olen ottanut hieman enemmän selvää kausiruoista. Tietoa ei kuitenkaan tunnu olevan kovin helposti saatavilla, joten mikäli sinulla on vinkata joku hyvä aiheeseen liittyvä kirja tai nettisivu, otan vinkit mielelläni vastaan!

Ajattelin kirjoittaa tälläisen kausiruokaa käsittelevän postauksen jokaisesta vuodenajasta ja aloitan nyt syksystä, koska tämä syksy on jotenkin ollut mielestäni tosi inspiroiva kausi. Postaukset saavat toimia myös muistilistana minulle itselleni kunkin kauden parhaista ruoista. Parhaimmillaan tämä kausiajattelu tutustuttaa uusiin raaka-aineisiin ja saa näkemään niistä ihan uusia puolia. Linkittelin tähän kustakin ruoasta joitain vanhoja blogin postauksia inspiraatioksi. Myös kuvitus on poimittu vanhoista postauksista. Listan mukaiset sesonkiruoat on napattu Kausiruokaa-nimisestä kirjasta.
Erilaiset sienet: suppilovahvero, mustatorvisieni, rouskut, haperot, vahakkaat, tatit, lampaankääpä, orakkaat. Jos jollekulle on jäänyt vielä epäselväksi, rakastan sienestämistä ja sieniä. Blogista löytyykin paljon erilaisia sienireseptejä. Kokeile vaikkapa mustatorvisienistä tehtyä kastiketta poronlihapullien seurana, suppilovahveroiden maustamaa sieniperunasalaattia, aina yhtä ihanaa tateista valmistettua sienikeittoa tai tumman leivän päällä maistuvaa sienisalaattia vaikkapa kangasrouskuista. 


Erilaiset kaalit: kukkakaali, kyssäkaali, parsakaali, ruusukaali, punakaali, lehtikaali, mustakaali, valkokaali, savojinkaali, suippokaali, vuonankaali. Myös kaalit ovat vakiovieraita keittiössäni. Ruusukaaleista suosittelisin tekemään ruusukaalicarbonaraa, tavallisesta kaalista perinteistä kaalilaatikkoa, lehtikaalista voi tehdä naposteltavaksi lehtikaalisipsejä ja parsakaalin varsista taas tulee erinomaista broccoli slawia


Juurekset: mustajuuri, punajuuri, raitajuuri, keltajuuri, kaurajuuri, porkkana, nauris, lanttu, maa-artisokka, piparjuuri, palsternakka, juuriselleri, persiljajuuri, retiisi, retikka, peruna. Juureksista käytän pääosin tutumpia juureksia ja niitäkin vain lisukkeena, ei niinkään ruoan pääosassa, mutta tänä talvena aion tutustua uusiinkin juuresmakuihin. Katselin juuri kaupassa kaskinauriita (blogistakaan ei löytynyt yhtään naurisreseptiä), ja niistä aionkin kehitellä jotain maukasta. Jotain on kuitenkin juureksistakin tullut tehtyä: palsternakasta makeita uunijuureksia, porkkanasta superihanaa porkkana-avokadosalaattia, perunasta hauskoja ja yllättävän maukkaita lyttypottuja, maa-artisokasta muhennosta vaikkapa kotimaisen kalan kaveriksi ja punajuuria paahdettuna vuohenjuuston kera. 


Sipulit: valkosipuli, keltasipuli, punasipuli, ryvässipuli, purjo. Sipulia käytän moneen ruokaan, mutta harvemmin nekään pääosaan pääsevät. Sipulikeitto lienee ainoa sipulia ylistävä ruoka, joka blogista löytyy, mutta se onkin sitten huippuhyvää. Taidankin ottaa haasteeksi tehdä myös sipuleista jotain erityistä! 


Kurpitsat: spagettikurpitsa, myskikurpitsa, jättikurpitsa. Olen vasta tänä syksynä tutustunut kurpitsoihin, ja suosikikseni on jäänyt makea myskikurpitsa. Siitä olen tehnyt kurpitsa-kookoskeittoa ja kurpitsasalaattia, jossa oli lisäksi sieniä, pekonia ja linssejä. 


Latva-artisokka, varsiselleri, maissi, fenkoli, mangoldi, pinaatti, muut salaatit. Latva-artisokkia olen käyttänyt säilöttyinä versioina, mutta tuoreisiin en ole uskaltanut vielä koskea. Varsiselleri ja maissi ovat jääneet niinikään paitsioon. Fenkolia olen käyttänyt lähinnä kalakeitoissa, mutta pidän kovasti fenkolin mausta, joten sitä pitää ehdottomasti syödä lisää. Harmikseni fenkolit ovat kaupassa olleet välillä aivan nuupahtaneita, mutta kun kohdalle osuu freesejä yksilöitä, nappaan seuraavaksi niitä mukaani! Mangoldia en ole ikinä syönyt, mutta pinaatti ja muut salaatit ovat toki vakiovieraita keittiössäni. Pinaatista voi tehdä esimerkiksi sienitäytteisiä ricotta-pinaatticanneloneja tai klassisia feta-pinaattipiiraita

Pavut: härkäpapu, ruusupapu, vahapapu, taitepapu. Papuja kasvattelin parvekkeellakin, sato jäi tosin heikoksi. Olen silti jonkin verran papuja syönyt, mutta enemmänkin säilöttyinä kuin tuoreina versioina. Tuoreina papuina on näkynyt lähinnä vihreitä haricot vert -papuja, kuten tässä sieni-pekoni-papupaistoksessa. Olen tänä syksynä yrittänyt metsästää tuoreita irtopapuja, mutta niitä ei ole ollut ruokakaupan hyllyssä ikinä silloin, kun olisin niitä kaivannut. Papujen määrää ruoissa voisi kyllä ehdottomasti kasvattaa! 


Hedelmät: kotimainen omena, päärynä, luumu, kriikuna. Hedelmiä olen syönyt lähinnä sellaisenaan, mutta muutama (makea) omenaresepti blogista löytyi. Tämän syksyn kinuskiuuniomenat, aina yhtä ihana tarte tatin, helppo ja maukas uuniomenahillo ja erityisesti marraskuuhun sopiva kuuma omenajuoma. Ehkäpä seuraavaksi voisi kehitellä päärynästä tai luumusta jotain?

Syksyn marjat: marja-aronia, pihlajanmarja, puolukka, karpalo, lakka, mesimarja, ruusunmarja, juolukka, tyrni, variksenmarja. Puolukka, karpalo ja lakka ovat löytäneet tiensä minun keittiööni, mutta muita syksyn marjoja siellä ei kyllä ole näkynyt. Puolukkaa olen käyttänyt lähinnä hillon muodossa, mutta siitä olen kyllä tehnyt myös (blogiin eksymätöntä) puolukka-kinuskipiirasta. Karpaloni olen nauttinut kuivattuna myslin joukossa tai sellaisenaan. Lakkoja poimin kesällä runsaasti ja niitäkin on syöty toistaiseksi vain hillon muodossa. Suunnitelmissa on kuitenkin tehdä vielä lakkapannacottaa.

Riista: hirvi, kauris, sorsa, peura. Riistasta lähinnä poroa on näkynyt minun keittiössäni, mutta nyt olen haaveillut myös hirvikeitosta tai -padasta. 


Kala: kampela, villi siika, särki, silakka, muikku, kuha, ahven, kilohaili. Kotimaista kalaa on tullut tänä syksynä syötyä, keskittyen lähinnä kuhaan, siikaan ja haukeen. Hauesta kannattaa tehdä haukiburgereita tai haukipihvejä. Pientä kuhaa, siikaa tai ahventa voi paistaa kokonaisena uunissa


Jokirapu, täplärapu, muut äyriäiset. Rapuja on heikosti blogissa näkynyt, mutta syön niitä silti silloin tällöin, kun niitä on saatavilla. Tosin jokiravutkin ovat yleensä niitä kuorittuja versioita. Kokeile jokirapuja vaikkapa caesarsalaatissa! Simpukkakausi alkaa myös syksyisin kestäen talven yli, sinisimpukoita kannattaa valmistaa esimerkiksi valkoviinissä hauduttaen.

Ohra, speltti, quinoa. Näitä ei ole minun keittiössäni nähty, mutta ehdottomasti aion testata vaikkapa ohrattoa tai quinoasalaattia! 

Oliko listassa uusia kausimakuja vai ovatko kaikki jo vanhoja tuttuja? Ainakin minulle tässä oli paljon uutta kokeiltavaa, joihin lähden tutustumaan!

You Might Also Like

3 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  8.11.2013 at 19:58

  Tämä lista muistutti taas mieleen, miten valtavan monipuolinen syksyn sato onkaan. Kaikkea ihanaa korikaupalla.

 • Reply
  Sini
  10.11.2013 at 07:09

  Välillä pitää itseäänkin muistutella, minäkin huomasin monta juttua, mitä ei tule ikinä käytettyä, vaikka kuinka olisi hyvää. Pitää tänä talvena keskittyä ainakin juureksiin enemmän!

 • Kommentoi