juomat/ Yleinen

Taste of Helsinki 2016

Vuoden 2016 Taste of Helsinki on nyt polkaistu käyntiin ja minä olin tietysti kärppänä paikalla kaatosateesta huolimatta. Nostettiin ensin malja alkaville, jo viidensille festareille ja sen jälkeen yritin fiilistellä kesää kelin unohtaen Aperol Spritzin avulla. Vaikka varustus oli kunnossa – Goretex-kengät, vettäpitävä takki ja reppu sekä sateenvarjo – silti oli hiukan haasteita ruoan suojelemisessa, kuvaamisessa ja ennen kaikkea ruoan, juoman, sateenvarjon ja kameran samanaikaisessa käsittelyssä. 

Ehdittiin siskon kanssa maistella yhteensä kymmenen annosta, joissa oli hyviä ja vieläkin parempia. Fiiliksiäni ennakkomaistiaisista voit lukea täältä. Omasta mielestäni tässä oli testaamieni Taste of Helsinki -tapahtumien paras kattaus! Lähdimme liikkeelle Askin porsasannoksella, jossa oli lisäksi palsternakkaa ja sinappia. Possussa oli kiva savuinen maku ja sinappisoosi oli maukasta, mutta palsternakka ei mitään erityistä ja ehkä koko annos oli vähän turhan tavallinen. Askin risottoannos sientä ja riisiä oli selkeästi parempi – upean metsäinen ja pehmeä maku, lisäksi annos oli reilun kokoinen (toki myös ravintolan nimikkoannos eli hiukan tavallisia annoksia hintavampi).

Seuraavana testasimme Tallinnalaisen ravintola Ö:n koko listan läpi. Ensin nimikkoannos suolattua hirvenlihaa, mustavalkosipulikastiketta, villivalkosipulin versoja ja jäkälää. Todella raikas annos, joka oli kaunis kuin karkki. Ensimmäinen kerta, kun maistoin jäkälää, joka osoittautui mukavaksi rapeuttajaksi annokselle. Liha oli tässä todella raikasta ja maukasta. 

Toinen suolainen ruoka oli suolakuoressa kypsennettyä selleria, karamellisoitua voita, herakastiketta ja sellerin lehtiä. Todella erilainen annos kuin kaikki muut ja ihan parasta selleriä mitä olen ikinä syönyt. Erityisesti kastike teki vaikutuksen, mutta odotin tältä ehkä silti vähän enemmän. Jälkiruoka jätti kyllä täältä vähän kylmäksi – kolmesta maistellusta jälkiruoasta tämä oli heikoin lenkki. Raparperihilloke, suolaheinä, kuusenkerkkä ja tattarikrumble oli vähän ehkä mauton. Vaahto, hiukan raa’at ja kirpeät raparperit sekä turhan rapea krumble eivät valloittaneet, vaikka annos kuulostikin etukäteen mainiolta.

Tässä vaiheessa suurin nälkä oli selätetty ja jäimme pohtimaan seuraavia ruokalajeja. Hain viinitäydennystä eli lasiin roseeta Belmondon pisteeltä ja siirryimme seuraavaan ruokatelttaan. Maistelin safarilla jo ennakkoon Murun kanikrokettia, mutta risotto jäi vielä kummittelemaan mieleen. Parmesaanirisotto, etanat ja persiljaliemi – yksinkertainen, mutta älyttömän upean makuinen annos. Murulaiset hallitsevat risoton ja simppelin, herkullisen ruoan – tämä oli yksi illan suosikeista. 

Naapurista nappaimme aiempien vuosien suosikin eli Bistro o Matin haukiburgerin. Ja kyllä, supernätti annos oli kaikkien kehujen arvoinen! Pehmeä haukipihvi, täydellinen majoneesi, rapea briossileipä ja etikkakurkut… Täydellinen pieni purilainen. Enää tarvitsisi osata itse tehdä tuollaisia haukipihvejä!

Tähän väliin nappasimme jälkiruoan Hellalta & huoneelta: herukkapensas sisälsi herukanlehtivaahtoa, paahdettua valkosuklaata ja hapankermajäätelöä. Syötävät kukat ja ilmavan näköinen annos, todella herkän kaunis. Maku oli samanlainen kuin esillepano: ilmava, yllättävän makea, mutta herkän hienostunut. Paahdettu valkosuklaa toi kaivattua rakennetta. Lähes täydellinen jälkiruoka. Taisinpa nuolla tästä lautasen… Grönin kattaus oli myös vakuuttava. Suolaisena maistoimme grillattua ja karamellisoitua kesäsipulia, suolattua porsasta, vehnää ja savustettua luuydinkastiketta. Oi, mikä suolaporsas ja tuo kastike! Upea upea luuydinkastike kruunasi koko annoksen. Tämä oli kyllä melko suolainen kokonaisuus, mutta minua se ei häirinnyt.

Grönin jälkiruoka oli tapahtuman ykkössuosikkini: kuusenkerkkäetikalla maustettua jäädykettä, kuusenkerkkäkinuskia ja ruista. Kuusenkerkkäkinuski! Mahtava keksintö. Jälkiruoka oli koottu puffet-tyyliseksi niin, että rapean pehmeiden ruiskeksien välissä oli kuusenkerkkäjäädyke ja tuo kinuski, annoksessa oli lisäksi kuusenoksa kerkkineen ihan sellaisenaan. Jos Hellan & huoneen jälkiruoka oli lähes täydellinen, tämä oli ihan täydellinen! Olisin voinut syödä noita kolme.

Tapahtuma on auki koko viikonlopun ja sateisesta säästä huolimatta tunnelma oli taas välitön ja ihana – jutustelimme alueella monen ruokia maistelemaan tulleen kanssa ja jaoimme suosituksia omista lemppareista. Menkäähän tekin testaamaan!

* sisäänpääsyn, alkujuomat ja muutaman markan tarjosi Taste of Helsinki

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Anonyymi
  17.6.2016 at 06:20

  Olisin voinut myös syödä näitä Grönin luomuksia vaikka koko kolikkonipulla. Aivan älyttömän hyvää tämä kerkkäsysteemi, ihan kuin olis istunu kosteassa kuusimetsässä haistelemassa ja syömässä sitä annosta. Mahtavaa Grön.

 • Reply
  Viivi N.
  19.6.2016 at 18:11

  Tuo Hellan & Huoneen jälkkäri oli kyllä kaunis katsella – en meinannut uskaltaa siihen edes lusikkaani upottaa! Oma suosikkini oli kuitenkin Sinnen haudutettu raparperi, jossa raparperin kirpeys tasapainotti ihanasti paahdetun valkosuklaan ja jougrtin. Nam. :]

  Nostelin joitain muitakin lemppareita tän päivän postauksessani.

 • Reply
  Sini
  22.6.2016 at 05:44

  Minä olin positiivisesti yllättynyt Grönin annoksista, harmi etten ehtinyt kaikkia maistaakaan. Tuo kerkkäannos oli yksi omista suosikeistani, nyt pitää heti lähteä keräämään vähän kerkkiä pakkaseen tuollaista kinuskia varten!

 • Reply
  Sini
  22.6.2016 at 05:46

  Sinnen jälkkäri jäi meiltä testaamatta, kun ihanan kuuloisia vaihtoehtoja oli niin monia. Käynpä kurkkailemassa sinunkin suosikkisi!

 • Kommentoi