salaatit/ Yleinen

Falafelsalaatti hummuksella ja tahinijogurtilla

Kesän ja alkusyksyn pikaruokasuosikkini on ollut falafelsalaatti. Himoitsen falafelejä usein, mutta en viitsi koko ajan syödä niitä pitaleipien välissä, joten olen nyt jo monta kertaa tehnyt sen sijaan samoilla aineksilla salaattia. Falafelejä olen pari kertaa yrittänyt tehdä itsekin, mutta jostain syystä ne eivät pysy ollenkaan kasassa. Kaupan pakastealtaasta sen sijaan saa oikein hyviä Hälsan’s Kökin versioita, jotka ovat ihan kelpoja, kun ne paistaa oliiviöljyssä pannulla. Siihen asti, kunnes saan tarpeeksi viitseliäisyyttä ja pomminvarman reseptin, taidan hyödyntää näitä valmiita. Vinkkejä hyvistä falafelresepteistä otetaan vastaan!

Hummusta voisin syödä suoraan sellaisenaan, mutta useimmiten sipaisen sitä leivän päälle tai tämän salaatin sivuun. Kaapissani on nykyään aina kikherneitä, ihan vain siltä varalta, että hummushimo yllättää. Toiseksi kastikkeeksi salaatille valikoitui jogurttiin sekoitettu tahini. Aiemmin en ymmärtänyt tahinin hienoutta, mutta siihen taisi olla syynä väärän merkkinen tahini – nyt kaapista löytyvä Urtekramin versio on niin hyvää, että sitä tekee mieli sekoittaa vähän kaikkeen. Hummuksessa se on ihan must, mutta myös näin jogurttiin sekoitettuna toimi hienosti falafelien mehevöittäjänä. Salaattiin heitän usein sitä, mitä jääkaapista sattuu löytymään: tällä kertaa paahdoin uunissa kaapien perukoilta kaivettua kukkakaalia, porkkanaa ja munakoisoa. Paahtaminen on paras keino antaa jo parhaat päivänsä nähneille juureksille vähän boostia. Lisäksi perussettiä eli kurkkua, kirsikkatomaatteja, avokadoa, salaattia, kesäsipulia ja minttua. Falafelien kanssa pannulle pääsi myös halloumi. Syön aika harvoin falafeleja ilman halloumia, niin oiva pari ne mielestäni ovat.

Tälläiset pikaruoat ovat tulleet tänä kesänä tutuiksi, kun olen yrittänyt tasapainoilla työn, blogin ja hääjärjestelyiden lisäksi vielä normaalia arkielämääkin. Tämä on tainnut näkyä myös blogin puolella. Jään tämän postauksen myötä blogilomalle häiden ja häämatkan ajaksi ja palailen sitten blogin pariin taas uudella innolla syyskuun loppupuolella Italian ja Ranskan reissun kuulumisten kera.

Falafel-halloumisalaatti hummuksella ja tahinijogurtilla

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 1/2 kukkakaali
 • 2 porkkanaa
 • 1/2 munakoiso
 • oliiviöljyä
 • suolaa
 • 1 tlk kikherneitä
 • 1 pieni valkosipulin kynsi
 • 1 tl tahinia
 • n. 1 dl oliiviöljyä
 • suolaa
 • tahinia
 • jogurttia
 • salaattia
 • 1 avokado
 • kirsikkatomaatteja
 • 2 kesäsipulia
 • 1/2 kurkku
 • tuoretta minttua
 • oliiviöljyä
 • sitruunamehua
 • suolaa
 • 1/2 pkt valmiita falafeleja
 • 1/2 pkt halloumia

Valmistaminen

1

Kuori porkkanat. Pilko kukkakaali, porkkanat ja munakoiso. Mausta kasvikset oliiviöljyllä ja suolalla. Paahda kasviksia uunissa 225 asteessa noin vartin verran.

2

Huuhtele kikherneet ja laita blenderiin. Lisää pilkottu valkosipulin kynsi, tahini, oliiviöljy ja suola. Surauta tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa puuttuvia aineksia. Sekoita jogurtti ja tahini kastikkeeksi.

3

Kuori ja pilko loput salaattiainekset kulhoon. Tee salaatille simppeli kastike oliiviöljystä, sitruunamehusta ja suolasta. Lisää sekaan paahdetut kasvikset.

4

Paista falafelit ja viipaloitu halloumi pannulla ruskeiksi. Kokoa annokset: annostele lautasille falafelit, halloumi, salaatti, hummus ja tahinijogurtti. Nauti heti.

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Anu
  29.8.2016 at 19:10

  Ihanat, ihanat falafelit! Paras resepti falafeleihin on ehottomasti ihanan oululaisen Pastanjauhantaa -blogin falafelresepti vuosien takaa! Tätä oon käyttäny jo itekkin monta vuotta, lämmin suositus! Suosittelen sipulien karamellisoimista ehottomasti ennen muiden aineiden joukkoon sekottamista. Tässä linkki vielä kyseiseen reseptiin: http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2009/04/voihan-falafel.html?m=1

  Ja hei, jos joskus iskee laiskuus ja haluat hummusta suoraan kaupasta, niin Lidlin valmis hummus on taivaallista!

 • Reply
  Suvi sur le vif
  12.9.2016 at 18:14

  Minäkin löysin tahinin ihanuuden vasta oikean merkin kohdalla, niissä on ihan huimia eroja! Tuo urtekramin tahini on pehmeää, mutta jotkut ovat niin kitkeriä ja vahvoja, että heikompaa ottaa sydämestä.

  Teen omat falafelit yön yli turvotetuista, kuivatuista kikherneistä, jotka jauhan siis keittämättöminä tahnaksi mausteiden ja yrttien kanssa. Sit hetkeksi kylmään ja pannulle, eikä hajoa kasaan.

 • Reply
  Sini
  20.9.2016 at 05:36

  Oi, kiitos linkistä, pitää testata! Hummuksia olen välillä aina kaupastakin ostanut (tosin harvemmin, sen kun pyöräyttää kuitenkin aika nopeasti), mutta Lidlin versiota en kyllä ole testannut!

 • Reply
  Sini
  20.9.2016 at 05:38

  Minä olin myös luullut, että sen kuuluukin maistua sellaiselle kitkerälle, siksi en aiemmin ollut tykännyt sitä käyttääkään. Ahaa, kuivatut kikherneet testiin siis, kiitos vinkistä!

 • Kommentoi