jälkiruoat/ Yleinen

Semifreddo ja suolakaramellikastike

Oletko joskus haaveillut jäätelön tekemisestä itse, mutta luopunut ajatuksesta, koska et omista jäätelökonetta? Jos vastasit kyllä, semifreddo on pelastuksesi! Semifreddo on italialainen jälkiruoka ja se tarkoittaa puolikylmää. Tämä toimitti jälkiruoan virkaa neljän tähden illallisillani.

Semifreddoon olen alunperin tutustunut Jamie Oliverin kautta, mutta tällä kertaa inspiraation lähteenä toimi Citrus and Candy -blogista löytynyt resepti. Soveltelin ohjetta tapani mukaan aika paljon – jätin muun muassa praliinin pois ja lisäsin pähkinöitä. En itse ole halunnut hankkia jäätelökonetta (ihan kuin keittiössä ei jo nyt olisi tarpeeksi turhia tavaroita!), joten turvaudun semifreddoon, kun haluan jäätelön tyylistä jälkiruokaa. Oletko muuten koskaan kurkannut kaupan jäätelöiden tuoteselosteita? Ne kuulostavat aika hurjilta ja sen jälkeen semifreddon ainesosat alkavatkin miellyttää entistä enemmän – eipähän tule syötyä turhia lisäaineita. 

Semifreddo saa ihanan kermaisen makunsa kuohukermasta ja kananmunista. Lisäksi siitä saa tehtyä loputtomasti muunnelmia käyttämällä tuota perusreseptiä ja maustamalla sen eri tavoin. Tähän versioon laitoin vaniljaa, pähkinärouhetta ja suolakaramellikastiketta. Lisäksi tarjosin semifreddon vielä pähkinärouheen ja tuon samaisen kastikkeen kanssa (kastiketta kannattaa lämmittää hiukan ennen tarjoilua). Suola korostaa karamellikastikkeen makua, tällä keinolla saakin tavallisen karamellikastikkeen muutettua taivaallisen makuiseksi. Käytä tähän sormisuolaa tai muuta laadukasta, kiteistä suolaa. Pelkkä vaniljalla maustettu versiokin semifreddosta olisi varmasti ihanaa! Muita kokeilemisen arvoisia mausteita voisivat olla vaikkapa Marianne- tai suklaarouhe tai tuoreet vadelmat. 

Semifreddon kannattaa antaa hetki (noin 15 minuuttia) sulaa ennen tarjoilua. Semifreddon tekeminen ei ole vaikeaa: tarvitset vain kolme kulhoa, vatkaimen ja tarpeeksi pakastusaikaa. Tätä voi toki tehdä pakkaseen kerralla isommankin setin, jota voi syödä pikkuhiljaa aina makeannälän yllättäessä tai tarjota yllätysvieraille.

Semifreddo ja suolakaramellikastike

100 g sokeria
0,5 dl vettä
50 g voita
1 tl suolaa
1,5 dl kuohukermaa

1 vaniljatanko
1,75 dl sokeria
3 munaa
3 dl kuohukermaa

pähkinöitä

Valmista ensin suolakaramellikastike. Laita sokeri ja vesi kasariin, kuumenna hämmentäen kunnes sokeri on sulanut. Anna seoksen kiehua hiljaksiin, kunnes se sakenee ja sen väri muuttuu kullanruskeaksi. Lisää voi ja suola sekä kerma. Anna karamellikastikkeen jäähtyä ja säilö puolet jääkaappiin.

Valmista sitten semifreddo. Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet irti. Vatkaa vaniljan siemenet, puolet sokerista ja keltuaiset vaahdoksi. Vatkaa eri kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa vielä kolmannessa kulhossa kerma ja loput sokerista vaahdoksi. 

Lisää keltuaisvaahtoon puolet karamellikastikkeesta. Yhdistä sitten keltuais- ja kermavaahdot. Kääntele myös valkuaisvaahto varovasti seoksen joukkoon. Sekoita joukkoon vielä rouhittuja pähkinöitä. Laita seos kulhoon, peitä kulho kelmulla ja pakasta seosta vähintään neljä tuntia. Voit tehdä semifreddon myös reilusti etukäteen, sillä se säilyy pakkasessa pidemmänkin aikaa. 

Ota semifreddo sulamaan noin 15 minuuttia ennen tarjoilua ja tee siitä palloja jäätelökauhalla tai lusikalla. Ripottele pinnalle rouhittuja pähkinöitä ja kaada tarjoiltaessa päälle vielä hieman lämmitettyä suolakaramellikastiketta. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  15.11.2012 at 11:18

  Ei ole jäätelökonetta minullakaan, joten semifreddoilla mennään.. ja hyväähan se on!
  Eipä tosiaan innosta ne pakastealtaan jäädytetyt massat joita väitetään jäätelöiksi.. Onneksi ei ole pakko ostaa!

 • Reply
  Sini
  15.11.2012 at 13:21

  Yllättävän lähelle hyvän kermajäätelön makua tuolla semifreddolla mielestäni pääsee! Onneksi tosiaan voi äänestää ostopäätöksellään, mutta jos jäätelöä tekee mieli eikä jaksa alkaa semifreddoa vääntämään, ei ole kauheasti hyviä vaihtoehtoja kyllä…

 • Kommentoi