Yleinen

Joulukuun raaka-aineet

Vuosi lähenee loppuaan, joten viimeiset kuukauden raaka-aineet tulevat tässä: jouluisasti raaka-aineiksi valikoituivat tällä kertaa viikunat ja kokonaiset mausteet. 

Joulun maku koostuu ainakin minulle suurelta osin mausteista – kanelista, neilikasta, kardemummasta, tähtianiksesta…  Myönnetään, ei myöskään pelkästään näiden mausta, vaan myös huumaavasta tuoksusta! Joulun mausteita voi käyttää paitsi perinteisesti pipareissa ja kuivakakuissa, myös suolaisissa ruoissa ja muissa kekseliäissä yhdistelmissä. Esimerkiksi mausteinen chutney olisi mainio lahjaidea. Olen itse käyttänyt näitä mausteita myös aasialaisten liharuokien kastikkeissa ja intialaisessa dal-linssimuhennoksessa

Nämä mausteet kannattaa ostaa kokonaisina ja uuttaa niistä maku nesteeseen tai jauhaa ne itse juuri ennen käyttöä, sillä silloin niistä saa eniten irti. Vuosia kaapin pohjalla pyörineet avatut maustepussit valmiiksi jauhettuja mausteita voi heittää menemään, ei niissä enää makua ole (minäkin heitin vanhat pois ja hankin jouluksi uusia mausteita!).

Viikunat eivät kai varsinaisesti enää ole ihan sesongissa (sesonki on hiukan aiemmin syksyllä), mutta jostain syystä miellän itse ne erityisesti jouluaikaan sopiviksi, joten siksi otin vapauden valita ne tämän kuukauden toiseksi raaka-aineeksi. Viikunat ovat usein aika hintavia, mutta moneen ruokaan niitä tarvitaan aika vähän. Tämän kertaiset viikunat olivat hiukan raakoja – hedelmäosastolla kannattaa etsiä vähän tummempia versioita. Viikuna on melko makea ja sen voi syödä kuorineen, kunhan sen ensin pesee huolella. Viikunat ovat oikein mainio pari esimerkiksi voimakkaille juustoille. Viikunoista saa myös mainiota hilloa ja ne ovat kaunis lisä salaatteihin ja piirakoihin.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi