leivät ja leivonnaiset/ pataruoat

Dal makhani ja naan-leivät

Thaimaan reissulla mieleen takertunut intialainen dal eli linssimuhennos jäi kummittelemaan niin pahasti, että sitä oli pakko kokata kotonakin. En tiedä miksi en ole aiemmin ollut innostunut intialaisesta ruoasta – ehkä minulla on liian monta keskinkertaista intialaista ruoka-annosta takana. Nyt kuitenkin erityisesti intialaiset kasvisruoat alkoivat innostaa, eikä reissulla syöty dal makhani eli musta dal ole vähiten syypää tähän. Mausteinen ja tuhti, linssejä ja papuja yhdistävä muhennos on juuri niitä kasvisruokia, joita syödessä ei tule mieleenkään kaivata annokseen lihaa. Annos on myös ihan parasta lämmittävää lohturuokaa näin helmikuussa!
Myös kotona tykättiin tästä: yleensä linssit ovat kiellettyjen listalla, mutta hyvin haudutettuina ne pehmenevät tässä niin, että kelpasivat mainiosti. Mausteet antavat muhennokselle sille tyypillisen pehmeän tulisen, mausteisen maun. Annoksen päälle lorautetaan vielä lopuksi kermaa ja se kruunataan tuoreella korianterilla. Muhennoksen voi tarjota riisin kanssakin, mutta minä tein seuraksi iki-ihania naan-leipiä, joita intialaisessa ravintolassa tulee aina syötyä ihan liikaa. Leivät sopivat muhennoksen pariksi kivasti, koska niillä voi kaapia loputkin muhennoksen kulhon pohjalta. Omista leivistäni ei tullut ihan niin ohuita kuin niistä olisi pitänyt, mutta maku oli kohdillaan! 

Jos et siis ikinä ole maistanut tätä linssimuhennosta, suosittelen tekemään niin pikimmiten! Helposti valmistuva ja maistuva muhennos jäi ainakin minun arkirepertuaariini ihan pysyvästi (joka kerta en tosin taida jaksaa leipoa naan-leipiä). Reseptit on napattu Glorian Ruoka&Viinistä nro 1/2015.

Dal makhani ja naan-leivät
1 iso sipuli

2 valkosipulin kynttä
1 chili

2 rkl voita
1 rkl tomaattipyrettä
juustokuminaa
chilijauhetta
pala inkivääriä 

2 dl mustia linssejä
1 dl kidneypapuja

kasvislientä
suolaa
0,5 dl kermaa
korianteria

50 g voita
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maitoa
1/5 palaa tuorehiivaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa

3,5 dl vehnäjauhoja


Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Pilko chili. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuleita ja chiliä voissa viitisen minuuttia. 
Lisää tomaattipyre, juustokumina ja chilijauhe. Raasta joukkoon inkivääri. Kuullota toiset viitisen minuuttia. 

Lisää sitten linssit, pavut, kasvisliemi ja suola. Keitä kannen alla 45-60 minuuttia, kunnes pavut ja linssit hajoavat. Mitä pidempään keität, sitä paremmaksi muhennos tulee. Tarkista maku, kaada kerma ruoan päälle tarjoiluastiassa ja koristele tuoreella korianterilla. Tarjoa naan-leipien kera.
Valmista naan-leivät. Sulata voi. Yhdistä jogurtti ja maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri, suola ja jauhot ja sekoita tasaiseksi (älä vaivaa). Lisää lopuksi puolet voisulasta. Kohota 30 minuuttia. 

Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen ja lämmitä uunissa myös pelti. Kauli taikinasta 6 kpl ohuita soikioita. Paista leipiä 6-8 minuuttia. Voitele leivät kuumina voilla.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi