kesä/ lisukkeet/ sesonkiruoat

Porkkanannaattipesto

Porkkanannaattipesto

Uusia ihania naattiporkkanoita on nyt kaupan hyllyt notkollaan. Ostin porkkanoita paahdettavaksi ja mietin, mitä ihmettä naateista keksisi. Pienen selvittelyn jälkeen kävi ilmi, että niistä voisi tehdä vaikkapa pestoa! Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja porkkanannaattipesto valmistumaan. Yleensä heittäisin naatit pois, mutta se tuntuu tuhlaukselta, kun tuonkin hävikin voi välttää. Lisäksi porkkanannaatit maistuvat aika ihanilta. Oletko ikinä maistanut? Valmis porkkanannaattipesto maistuu aika lailla nokkospestolta – maku on ehkä aavistuksen miedompi, eikä niin pistävä. Ja ovathan nuo naatilliset porkkanat nyt vain aivan älyttömän houkuttelevan näköisiä!

Porkkanannaattipesto

Pidän yleensäkin pestosta kovasti ja käytänkin sitä usein esimerkiksi paahdettujen kasvisten kastikkeena, pastan joukossa tai ihan vain leivän päällä (klassinen yhdistelmä leivän päälle on pesto, tomaatti ja mozzarella). Pidän itse eniten hiukan karkeasta pestosta, joten en yleensä hienonna sitä liian tasaiseksi. Yleensä teen peston morttelissa, mutta porkkanannaattien varret olivat sen verran kovia, että surautin peston tasaiseksi sauvasekoittimella. Muuten valmistustapa on ihan normaalin peston mukainen. Jotkut kai ryöppäävät porkkanannaatteja ennen peston tekemistä, mutta sittenhän koko idea raikkaasta naatista on kadonnut, joten minä jätin ryöppäämisen väliin.

Porkkanannaattipesto

Pesto on myös siitä kiva tahna, että sen maku muuttuu täysin vaihtamalla siihen käytettävän yrtin. Klassikko valmistuu tietenkin basilikasta, mutta myös minttuinen versio on yksi omista suosikeistani. Parmesaani, valkosipuli ja pinjansiemenet antavat kaikki pestolle oman säväyksensä, sekä makuun että suutuntumaan. Porkkanannaatteja lukuun ottamatta jätin makumaailman ihan perinteisen peston ohjeen mukaiseksi – ihan vain siksi, että porkkanannaatit maistuisivat mahdollisimman paljon.

Pesto säilyy muutaman päivän jääkaapissa suljetussa astiassa. Minä söin tätä ensin uunissa paahdettujen porkkanoiden ja perunoiden kaverina, loput sekoitin seuraavana päivänä pastan joukkoon ja päälle laitoin vielä rapuja. Naattiporkkanat paahtuivat uunissa halkaistuina nopeasti ja pesto toimi mainiona parina paahdetuille kasviksille.

Porkkanannaattipesto

Porkkanannaattipesto

Tulosta resepti
Määrä: 3 dl Valmistusaika: 30 min

Raaka-aineet

  • 2 porkkananipun naatit
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • 0,5 dl pinjansiemeniä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • suolaa

Valmistaminen

1

Irrota porkkanoista naatit, kuori valkosipulin kynsi.

2

Mittaa ainekset kulhoon ja surauta tehosekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku.

3

Tarjoa pesto esimerkiksi paahdettujen perunoiden ja porkkanoiden kera.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi