Olen jo jonkin aikaa suunnitellut käyttäväni lehtikaalia keittoon, mutta pääsin idean kanssa vasta nyt toteutusasteelle. Halusin keitosta tuhtia ja lämmittävää, joten päädyin tekemään siitä hieman italialaistyylisen, rustiikkisen sopan. Keittoon tuli lehtikaalin lisäksi suosikkipapujani eli voipapuja, säilöttyjä tomaatteja, porkkanaa, chorizoa, leipäkuutioita ja parmesaanilastuja. Lehtikaalini oli tuollaista oudon violettia, kun kaupassa ei ollut muuta, mutta voit käyttää ihan normaalia vihreääkin versiota. Keiton kruunasi vielä timjamipistou, eräänlainen yrttiöljy, joka sisälsi timjamia, valkosipulia, ripauksen suolaa ja oliiviöljyä.
Lehtikaali toimi keitossa tosi mainiosti ja pidin muutenkin keiton voimakkaista kasvismauista. Nopeasti valmistuva keitto on ihana pimeiden iltojen lämmittäjä, jossa on tuhdisti makua. Lisäksi pääosa keiton aineksista on sellaisia, joita löytyy kaapista koko ajan – kuten säilyketomaatit, pavut ja kestomakkara. Keiton liemi syntyy yksinkertaisesti kaatamalla keiton sekaan tölkillisen säilöttyjä kirsikkatomaatteja ja hiukan vettä. Liemeen tulee hieno maku chorizon paistorasvasta ja ripauksesta suolaa, pippuria ja sokeria. Ihanan yksinkertaista, mutta samalla tosi maukasta. Tähän keittoon voi halutessaan käyttää kaapeista löytyviä jämiä: papuja, tomaattimurskaa, tuoreita tomaatteja, juuston- ja leivänkannikoita ja kaikenlaisia kasviksia.
Papu-makkarakeitto
1 pkt chorizoa
oliiviöljyä
1 porkkana
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
4 dl vettä
1 tlk voipapuja
kourallinen lehtikaalia
suolaa
pippuria
sokeria
pala parmesaania
pari viipaletta vaaleaa leipää
tuoretta timjamia
1 valkosipulin kynsi
ripaus suolaa
oliiviöljyä
Pilko chorizo viipaleiksi ja paista oliiviöljyssä kattilassa ruskeaksi. Kuori ja viipaloi porkkana, lisää porkkanaviipaleet ruskistettujen chorizonpalasten sekaan ja paista hetki. Lisää sitten säilötyt kirsikkatomaatit ja vesi, anna kiehua kunnes porkkanat ovat kypsiä.
Valmista tällä välin pistou hienontamalla timjami ja valkosipuli. Laita timjami ja valkosipuli mortteliin, ripauta päälle hieman suolaa ja hiero seosta niin, että niistä irtoaa maku. Lisää oliiviöljyä ja hiero seos löysäksi tahnaksi.
Suikaloi lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Lisää lehtikaali keiton sekaan ja anna sen pehmentyä hieman. Lisää sitten vielä pavut ja mausta keitto suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.
Lusikoi keitto kulhoihin ja lisää päälle leipäpalat sekä muutama parmesaanilastu. Lusikoi päälle vielä hieman pistouta ja käy kimppuun!
4 Kommentit
Jonna
5.12.2013 at 17:34Minä niin odotan keittiötä juuri tällaisten ihanan lämmittävien ja rustiikkisten soppien takia. Näitä kroppa kaipaa, kun pakkanen alkaa kiristyä. Kerrassaan maukkaanoloinen soppa!
Petra / Rva Patalintu
6.12.2013 at 13:26Olenkin miettinyt mihin tuota lehtikaalia laittaisi. Tämä kuulostaa herkulliselle!
Sini
6.12.2013 at 15:48Kyllä nämä sopivat kylmeneviin keleihin erinomaisesti!
Sini
6.12.2013 at 15:49Tähän se sopi tosi hyvin! Minä olen kyllä käyttänyt sitä paljon myös talvisissa salaateissa!