Tämän reseptin olen saanut mummoltani, joka on tehnyt kotijuustoa niin kauan kuin muistan. Juusto on helppo tehdä ja se tekee aina vaikutuksen, kun sitä tarjoaa vieraille! Juusto on pehmeän makuista ja kuuluu olennaisena osana esimerkiksi joulupöytäämme. Teen sitä toki silloin tällöin muutenkin, kun tekee mieli jotain erityistä herkkua.
Kotijuuston tekemiseen kannattaa käyttää mahdollisimman rasvaista maitoa ja piimää, ja piimäksi sopii paremmin tavallinen piimä ilman kaiken maailman terveysvaikutteisia lisäaineita – hera erottuu kuuleman mukaan paremmin tavallisesta piimästä, mutta olen kyllä saanut juuston onnistumaan myös AB-piimästä. Juustoa voi maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä tai muilla mausteilla, mutta itse en yleensä tee näin, sillä juusto on mielestäni parasta pelkistettynä! Teen itse kotijuuston mummolta saamaani juustomuottiin, jonka on vuosikymmeniä sitten tehnyt naapurissa asunut mies, mutta sen voi yhtä hyvin tehdä siiviläänkin, kunhan se on kohtuullisen pieni pohjaltaan. Muotilla saa toki juuston kauniin malliseksi, mutta yhtä hyvältä se maistuu siiviläänkin tehtynä!
2 l täysmaitoa
1 l piimää
3 kananmunaa
2 tl suolaa
Kaada maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita tällä välin piimä ja munat huolellisesti tasaiseksi. Kun maito kiehuu, kaada piimä-munaseos joukkoon. Kuumenna seosta, kunnes se pulpahtaa kerran – nosta seos tämän jälkeen pois levyltä ja jätä se seisomaan puoleksi tunniksi kansi päällä. Puolen tunnin aikana kaiken heran pitäisi olla noussut pintaan. Nostele juustomassa kattilasta reikäkauhalla kulhoon ja suolaa se. Suolaa saa laittaa melko runsaasti, jotta se maistuisi valmiissa juustossa. Nostele massa sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Aseta paino muotin tai siivilän päälle ja anna juuston asettua yön yli jääkaapissa. Tarjoa sellaisenaan tai leivän päällä.
16 Kommentit
Coraline
17.3.2012 at 08:17Voi että, rakastan kotijuustoa! Taidankin napata tämän reseptin talteen ja kokeilla tehdä sitä itse joku päivä. 🙂
sini
17.3.2012 at 09:07Suosittelen kokeilemaan, ei ole niin vaikea tehdä kuin voisi luulla 🙂
jokihakakokkaa
18.3.2012 at 12:26Herkullisen näköistä ja hieno tuo muotti! Minulta on nämä kotijuustot jostain syystä jäänyt kokeilematta. Pitää varmaan ryhdistäytyä siinä asiassa…
sini
18.3.2012 at 13:21Muotti on kyllä varsinainen aarre 🙂 juusto on kyllä niin herkullista, että suosittelen kokeilemaan!
Emmi K
17.12.2012 at 19:43Täällä on kotijuusto tekeytymässä – laaktoosittomana versiona! Hyvin irtosi puolessa tunnissa se siivilöitävä. Mummolta sain omaksi tuommoisen muotin! 🙂 Huomenna pääsee maistelemaan…
Sini
18.12.2012 at 05:28Ei taida jouluksi asti riittää 😉 Tosiaan, laktoosittomanakin tätä voi tehdä. Juustosta tulee kyllä niin paljon hienompi tuohon muottiin tehtynä!
Anonyymi
23.12.2012 at 18:30Oletko todella laittanut 2rkl suolaa? Itse laitoin aluksi puolet tuosta ja pilalle meni…. suolaa on aivan liikaa!!! Sen jälkeen vertailin ohjetta muutamaan muuhun, ja niissä oli vastaavaan määrään massaa 0,5-2tl suolaa.
Sini
23.12.2012 at 19:21Ohops, ohjeeseen on livahtanut ruokalusikallinen teelusikallisen sijaan. Korjasin sen, mutta suolaa saa kyllä laittaa melko reilulla kädellä. Toki näitä reseptejö lukiessa kannattaa myös olla hieman kriittinen, kun noita kirjoitusvirheitä saattaa sattua – ja massaa kannattaa maistella ja laittaa suolaa oman maun mukaan!
Pieta
4.2.2014 at 05:27Kiitos tästä ohjeesta! Googlasin kotijuustoja, kun kaupassa oli viimeisen päivän Kaskikansa-maitoa tarjouksessa, ja tein tämän mukaan — siivilässä. Onhan tuollainen perinnemuotti kyllä paljon hienompi! :)))
Sini
4.2.2014 at 06:21Ei kestä kiittää, toivottavasti juusto maistui! Siivilässä siitä tulee onneksi ihan yhtä hyvää, vaikka ei ehkä yhtä kauniin näköistä 🙂
Anonyymi
9.3.2014 at 16:26Hei Hämeestä ! Monissa paikallisissa juhlissa (Forssa,Jokioinen,Ypäjä),kun olen ollut kuvaamassa,on pitopöydässä ollut ns. kotijuustoa. Ypäjällä kerran oli juustoa,jossa persiljaa ja valkosipulia. Herranjee,että oli hyvvää. Taidampa kokeilla juuston laittoa. T: Sepe
Sini
9.3.2014 at 19:16Hei! Hämeessä kotijuusto onkin aika yleistä, vaikka en itse sieltä päin olekaan kotoisin. Persilja ja valkosipuli, nam! Taidan laittaa niitä seuraavaan juustoon 🙂 Kokeile ihmeessä, on tuo vain niin hyvää!
Anonyymi
31.12.2014 at 16:29Hyvä ohje, kiitos. Jouluksi tein ja nyt taas.
Hyvää uutta vuotta!
t. Linnea Pirkanmaalta
Sini
3.1.2015 at 14:58Ei kestä kiittää, kiva jos maistui! Hyvää uutta vuotta Sinullekin!
Piritta Ruuskanen
22.12.2015 at 16:47Ja kotijuustoon sopii myös ruohosipuli 🙂 Hämeeesä asuva 🙂
Sini
21.1.2016 at 11:53Totta, aika monet yrtit tai mausteet tähän sopivat!