kausiruokaa/ keitot/ syksy/ Yleinen

Kana-kookoskeitto

Kun kotona odottaa kuumepotilas, pitää kokata kuumaa ja tulista keittoa. Tämä kana-kookoskeitto on saanut vaikutteensa Thaimaasta, joka on ollut viime päivinä mielessä – varasin juuri tammikuulle matkan sinne. Olen kokkaillut vastaavaa keittoa jo monta vuotta, mutta jostain syystä se ei ole koskaan päätynyt blogiin asti. 
Keiton pohja on pehmeä kookosmaito ja sen täyttävyys tulee kanasta. Maut ovat perinteisiä thaimakuja: punaista currytahnaa, chiliä, inkivääriä, valkosipulia, korianteria ja limeä. Lisäksi joukosta löytyy vähän porkkanaa ja vihreitä papuja. Currytahnaa voi tehdä itsekin, mutta minä nappasin purkin tällä kertaa kaupasta mukaan, kun potilas ei ollut syönyt koko päivänä mitään ja ruoka piti saada töiden jälkeen äkkiä pöytään. Tämä keitto valmistuu onneksi aika nopeasti: ainesten pilkkominen ja kanan kypsentäminen vievät pisimmän ajan.
Jos tämän keiton mausteet eivät potilasta paranna, niin ainakin ne lohduttavat – sillä tämä jos mikä on kunnollista lohturuokaa ensimmäisiin pakkaspäiviin, flunssalla tai ilman. Keitossa tärkeintä on löytää happaman, tulisen ja lempeän tasapaino, joten suosittelen maistelemaan keittoa samalla, kun kokkaat.

Kana-kookoskeitto
2 marinoimatonta kanafilettä
oliiviöljyä
suolaa 
pippuria
1 rkl punaista currytahnaa
2 tlk kookosmaitoa

1 mieto chili
pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa 
kourallinen vihreitä papuja
1 lime
nippu tuoretta korianteria
Pilko ensin kana pieniksi paloiksi. Paista kana sitten kattilassa oliiviöljyssä pinnoiltaan ruskeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää currytahna. Paista hetki ja lisää sitten kookosmaito. Tarvittaessa voit lisätä joukkoon hiukan vettä, mikäli keitto näyttää liian paksulta. 
Jätä kanat kypsymään miedolla lämmöllä ja pilko sillä välin chili, inkivääri ja valkosipulin kynnet hienoiksi. Kuori ja paloittele porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Heitä keiton joukkoon pilkkomasi kasvikset (säästä hiukan chiliä annosten koristeluun). Anna kypsyä niin kauan, kunnes porkkanat ja kanat ovat kypsiä (noin 15 minuuttia). Lisää lopuksi joukkoon pavut, puolikkaan limen mehu ja puolet korianterista. Lusikoi sitten keitto kulhoihin ja koristele annokset chilillä ja tuoreella korianterilla. Viipaloi loppu lime ja laita tarjolle pöytään, jotta jokainen voi lisätä limeä makunsa mukaan.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi