Yleinen

Tarte tatin

Viikonlopun kunniaksi ihana makea herkku, jonka reseptiä lupailin tänne jo aiemmin! Jokainen vieras, joka on tätä maistanut, on ihmeissään kehunut, että onpa hyvää. Tarte tatin on perinteinen ranskalainen keikautettu omenapiiras. Karamellisoituneet pehmeät omenat ja rapea voitaikina… Nam!

Omenien lisäksi tähän voi toki käyttää muitakin hedelmiä, esimerkiksi päärynöitä, mutta omenilla tästä tulee jotenkin niin hyvää, etten koskaan malta kokeilla muita. Lisäksi aineksia on omenia lukuun ottamatta aina kotona valmiina, joten yllätysvieraille tämä on mitä mainioin herkkupala, joka saa taatusti hymyn kaikkien huulille.

Omani ei ehkä ole kaikkein kaunein, mutta maistuu jumalaisen hyvältä! Karamellin sekaan heitetty vaniljatanko tuo piiraaseen vielä pehmeän mausteisen maun. Tarjoa tarte tatin vaniljajäätelön, kermavaahdon tai ranskankerman kanssa. Viileä vaniljajäätelö on omasta mielestäni paras yhdistelmä lämpöisen piiraan seurana! 

Tarte tatin
Voitaikinaan:
100 g jauhoja
200 g voita
1 tl suolaa
4 rkl kylmää vettä 
4-6 omenaa
1,5 dl sokeria
100 g voita
1 vaniljatanko
voita 
sokeria
Sekoita jauhojen joukkoon suola. Nypi jauhot ja voi yhteen. Lisää seokseen kylmä vesi ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
Kuori omenat ja paloittele ne isoiksi lohkoiksi. Mitä isompia lohkoja, sitä kauniimman näköinen valmis piiras on. Laita voi uuninkestävälle paistinpannulle miedolle lämmölle sulamaan. Kun voi on sulanut, lisää joukkoon sokeri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen siemenet pois veitsen kärjellä. Laita tanko ja siemenet voi-sokeriseoksen seuraksi pannulle. Anna sokerin sulaa voin joukkoon ja karamellisoitua hieman. Lisää sitten omenalohkot karamellin sekaan ja anna niiden pehmetä.
Kaulitse tällä välin taikinasta vähän pannua isompi ympyrä. Kun sokeri on kullanruskeaa ja omenat pehmenneet, ripottele jokaisen omenalohkon päälle hieman sokeria ja pieni nokare voita. Nosta taikina omenien päälle pannuun ja painele sen reunat alas niin, että omenat ja karamelli jäävät taikinan alapuolelle. Nosta pannu uuniin ja paista piirasta noin 30 minuuttia 180 asteessa. 
Anna piiraan jäähtyä hetki. Aseta sitten tarjoilulautanen pannun päälle ja käännä pannu nopealla liikkeellä nurin päin, näin saat piiraan lautaselle taikinapuoli alaspäin. Tarjoile heti vaniljajäätelön, kermavaahdon tai ranskankerman kera. 

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Leipuri
    20.9.2017 at 15:55

    Oiskohan tossa jauhojen ja voin määrät mennyt väärinpäin? Ekalla kerralla tein tuon ohjeen mukaan ja jouduin lisäämään paljon jauhoja, koska voita oli liikaa. Nyt tein uudestaan, ja vaihdoin voin ja jauhojen määrän ja taikina näytti paremmalta. Muutoin kakkuni onnistui täydellisesti. Omenoiden, voin ja sokerin joukkoon lisäsin vielä lorauksen calvadosta.

    • Reply
      Sini
      30.9.2017 at 12:17

      Mahdoton sanoa kokeilematta ovatko väärinpäin, kun resepti on julkaistu viisi vuotta sitten 😉 calvados sopii joukkoon varmasti ihanasti!

    Kommentoi