Yleinen

Valkosipulietanat

Etanat saattavat kuulostaa monen mielestä ällöttävältä syötävältä, mutta todellisuudessa niistä saa tehtyä herkullista ruokaa – valkosipuli ei varmaankaan haittaa tässä tapauksessa. Ensimmäisen kerran maistoin itse etanoita porvoolaisessa ravintola Timbaalissa, joka on kuuluisa etanoistaan. Silloin söin juuri valkosipulietanoita ja ne olivat sen verran herkullisia, että päätin kokeilla niiden tekemistä joskus itsekin. Etanat ovat parhaimmillaan, kun niiden seurana tarjoaa hyvää vaaleaa leipää, jota voi dipata ihanaan valkosipuliseen voihin!

En omista etanapannua, joten laitoin etanat uuniin pienissä annosvuoissa. Etanapannu on siitä hyvä, että pieniin kolosiin mahtuu vähemmän valkosipulivoita – annosvuoilla tehtäessä joutuu laittamaan melko paljon voita, jotta saa etanat peittymään. Olen todennut, että teen etanoita liian harvoin siihen nähden, että tarvitsisi keittiöön ostaa ylimääräinen pannu, jolla ei varsinaisesti ole muuta käyttöä. Siksi tyydyn annosvuokiin. Käytä kuitenkin etanapannua, mikäli sellaisen omistat! 

Alla olevassa reseptissä ei ole esitetty määriä, sillä en sellaisia käyttänyt: suosittelen soveltamaan oman maun mukaan. Jos pidät valkosipulista, laitat sitä enemmän ja jos taas et, laitat muutaman kynnen. Resepti on niin simppeli, ettei tässä voi määrien kanssa mennä pieleen, vaan aina tulee hyvää. Tämä on nopea herkku vaalean leivän ja raikkaan valkoviinilasillisen kera. Viiniksi sopii esimerkiksi hapokas saksalainen Blitz Riesling.

Valkosipulietanat

purkillinen suolaliemeen säilöttyjä etanoita
voita
valkosipulia
persiljaa
suolaa ja pippuria

hyvää vaaleaa leipää

Laita etanat siivilään valumaan ja valmistele sillä välin maustevoi. Sekoita pehmeään voihin hienonnettu valkosipuli ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Annostele etanat annosvuokiin ja laita reilusti maustevoita päälle – etanoiden tulisi peittyä sulaneesta voista uunissa. Paista annoksia uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes voi on sulanut ja saanut hieman väriä. Nautiskele hyvän vaalean leivän kera!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi