syksy/ Yleinen

Kinuskiuuniomenat

Viimeksi tein omenoista uuniomenahilloa, ja sen jälkeen sain vielä pari isoa kassillista omenoita säilöttäväksi. Kun siinä sitten kasa omenoita edessäni mietin, mitä kaikkea niistä tekisin, päätin, että teen tietysti ensin uuniomenoita. Jotenkin omena vain maistuu aika hyvälle uunin kautta käyneenä! Kaikkia omenoita en toki viitsinyt uuniomenoiksi säästää, joten osasta keitin mehua, osasta lisää hilloa ja pienen osan jopa kuivasin. Omenoiden kuivaamista en olekaan aiemmin kokeillut, mutta se onnistui ihan mainiosti ja nyt katsotaan vain, tuleeko kuivatut omenat syötyä. Tähän uuniomenaohjeeseen voi huoletta käyttää myös ne vähän kirpeämmän makuiset talviomenat, koska kastikkeesta tulee niin makeaa, ettei omenien kirpeys haittaa yhtään.

Nämä uuniomenat tein tämän Helsingin Sanomista löytyneen reseptin mukaan. Ohje oli superhelppo, sillä omenat vain pestään ja niistä poistetaan kodat (minulla ei ole omenaporaa, joten vetäisin omenat suoraan puolikkaiksi – hyvältä maistui näinkin, vaikka ei tietenkään näyttänyt yhtä kauniilta!) ja omenoiden päälle tehdään kaksi erilaista kastiketta ja koko komeus lykätään uuniin. Kuohukerman, sokerin ja voin yhdistelmä muodostaa vuoan pohjalle aivan älyttömän ihanan kinuskisen kastikkeen – ja parasta on tietenkin se, että kastike muodostuu uunissa kuin itsekseen. Lisämaustetta uuniomenat saavat kanelista ja pähkinärouheesta, joka antaa ihanaa rapeutta kinuskikastikkeessa pehmenneiden omenien vastapainoksi. Lopuksi uuniomenien päälle ripsautetaan hieman suolaa ja ne tarjoillaan vaniljajäätelön ja kahvikupillisen kanssa – nam! 

Kinuskiuuniomenat

4 omenaa
1 dl kuohukermaa
1 dl ruokokidesokeria
2 dl pähkinöitä (esim. pekaani- ja saksanpähkinöitä)
1 tl kanelia
50 g voita
ripaus suolaa

vaniljajäätelöä

Pese omenat ja poista omenien kodat omenaporalla (mikäli sinulla ei ole omenaporaa, voit myös halkaista omenat kahtia ja poistaa kodat veitsellä). Laita omenat pienehköön uunivuokaan. 

Sekoita kuohukerma ja sokeri, kaada seos omenoiden päälle vuokaan. Rouhi pähkinät karkeasti rouheeksi. Sekoita pähkinärouhe, kaneli ja voi keskenään tahnaksi. Murustele tahnaa omenoiden sisälle ja päälle. Kypsennä uuniomenoita 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia (puolikkailla omenoilla hiukan vähemmän aikaa), kunnes omenat ovat pehmenneet. Valele omenoita vuoan pohjalle muodostuvalla kastikkeella pari kertaa paistamisen aikana. 

Ripottele lopuksi omenoiden päälle hieman suolaa, anna jäähtyä hieman (kinuski on polttavan kuumaa, kun otat omenat uunista) ja tarjoa omenat vaniljajäätelön kanssa. 


You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  2.10.2013 at 17:31

  Kahden viikon päästä minulla on oma omenapuu, joka aidan takaa kurkattuna vaikuttaa olevan täpötäynnä satoa. Tämä menee takuulla testiin.

 • Reply
  Sini
  3.10.2013 at 05:19

  Oma omenapuu! Nyt olen vähän kateellinen 😉 Oma omenapuu tarkoittanee myös jonkinlaista puutarhaa? Ehkä alan tulla vanhaksi, kun haaveilen omasta puutarhasta… Kannattaa ehdottomasti kyllä testata tätä!

 • Kommentoi