suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Kinkkuvoileipäkakku

Jossain vaiheessa voileipäkakut tuntuivat tunkkaisilta ja liian 80-lukulaisilta, mutta nyt ne tuntuvat taas… no, voileipäkakusta puhuttaessa ei voi oikein sanoa että raikkailta, mutta jotenkin ajankohtaisilta kuitenkin. Juhlissa voileipäkakkua syödään poikkeuksetta makeaa kakkua enemmän.

Voileipäkakussa on oma väkertämisensä, joten tässä olen tehnyt kaiken mahdollisimman helpoksi – vain yhtä täytettä joka väliin ja simppelit, mutta kauniit koristelut. Kannattaa satsata hyvään kinkkuun voileipäkakkua varten, onhan se tässä pääosassa. Omassa kakussani oli tällä kertaa Stockmannin irtotiskistä haettua, myyjän erityisesti voileipäkakkuun suosittelemaa Pajuniemen nokipalvia. Voimakkaasti savun makuinen palvi sopikin kakkuun erinomaisesti! Makua voileipäkakun täyte sai kinkun lisäksi ruohosipulista, persiljasta, paprikasta, juustoraasteesta ja sinappikurkkusalaatista. Käytin kakkuun tällä kertaa vain täysjyväpaahtoleipää, mutta halutessasi voit käyttää perinteistä vaalean ja tumman leivän yhdistelmää – täytä tällöin joka toinen kerros vaalealla ja joka toinen kerros tummalla leivällä. Voileipäkakkuun kuuluu mielestäni käyttää majoneesia, joka tuo siihen tiettyä täyteläisyyttä. Sekoitin kuitenkin kuorrutteen majoneesiin vähän ranskankermaa, jotta kokonaisuudesta ei tulisi liian raskasta. Majoneesina käytin tällä kertaa jenkkiherkkua eli Hellman’sin majoneesia, ensi kerralla ajattelin testata myös itse tehtyä majoneesia.

Kostutin kakun tällä kertaa vichyllä, mikä onkin hyvä vinkki, jos haluat tehdä laktoosittoman voileipäkakun (huomaa tällöin käyttää myös laktoositonta juustoraastetta ja ranskankermaa). Vichy mehevöitää kakkua, mutta ei peitä täytteen makua. Kakku kannattaa täyttää jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii tekeytyä. Koristelut kannattaa jättää tarjoilupäivään, mutta toki nekin voi halutessaan tehdä etukäteen – eivät tietysti ole muutaman päivän jälkeen enää yhtä kauniit kuin tekopäivänä. Resepti on tuollaiselle pienelle kapealle voileipäkakulle, mutta sitä voi helposti kertoa, jos haluaa tehdä isomman kakun. Reseptin mukaisesta kakusta riittää noin kymmenelle hengelle.

Kinkkuvoileipäkakku

250 g laadukasta kinkkua
1 iso paprika
150 g juustoraastetta, esim. emmental
nippu ruohosipulia
nippu persiljaa
noin 1 dl sinappikurkkusalaattia
noin 2 dl majoneesia
suolaa
pippuria

1 iso paketti paahtoleipää
vichyä kostutukseen

majoneesia
ranskankermaa
muutama kinkun siivu
mintun lehtiä
ruohosipulia 

Tee ensin täyte. Hienonna kinkku, paprika, ruohosipuli ja persilja (mitä hienompaa, sen parempi). Sekoita hiennonnetut ainesosat keskenään ja lisää juustoraaste, sinappikurkkusalaatti ja majoneesi. Mausta suolalla ja pippurilla. Maistele täytettä tehdessäsi ja laita majoneesia sen verran, että täyte on mehevää. 

Leikkaa paahtoleivistä reunat ohuelti pois. Asettele leivät voipaperin päälle kolme vierekkäin. Kostuta leivät vichyllä. Annostele päälle sitten kerros täytettä, toinen kerros leipiä ja kostuta leivät. Jatka samaan malliin, kunnes täyte ja leivät loppuvat. Kääri kakku voipaperiin ja aseta kevyt paino sen päälle. Anna kakun nyt vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Koristele kakku hieman ennen tarjoilua. Sekoita majoneesi ja ranskankerma suhteessa 2/3 majoneesia ja 1/3 ranskankermaa. Kuorruta kakku ohuelti seoksella. Koristele kakun laidat hienonnetulla ruohosipulilla ja asettele pinnalle muutama kääritty kinkun siivu ja mintun lehtiä.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Emmi K
  23.10.2012 at 18:59

  Ajattelin kokeilla tehdä tämän itse, kun kesällä oli niin maukasta! 🙂 Saas nähdä kuinka aloittelijan käy…

 • Reply
  Sini
  24.10.2012 at 14:43

  Vähän vaivaahan siinä on, mutta onnistuu varmasti! Kakun saaminen kauniin näköiseksi on vaatinut ainakin minulta muutaman yrityksen, mutta maku on ollut kyllä kaikissa kohdillaan 🙂

 • Kommentoi