jälkiruoat/ Yleinen

Crème brûlèe

Yksi ehdottomia suosikkijälkiruokiani on ranskalaista alkuperää oleva crème brûlèe eli paahtovanukas. Makea, pehmeä vanukas yhdistettynä rapeaan poltettuun sokeripintaan on parhaimmillaan hieno makuelämys. Tein jälkiruoan ihanan Avec Sof -blogin ohjeen mukaan, vaikka tietysti sitä piti vähän soveltaa!

Crème brûlèeta voi myös maustaa haluamallaan tavalla. Mielenkiintoisen kuuloisia mausteita voisivat olla ainakin sitruuna, rosmariini ja kahvi. Tein kuitenkin nyt ensimmäistä kertaa crème brûlèeta, joten päätin käyttää perusreseptiä vaniljatangon kera. Ensi kerralla aion kuitenkin kokeilla jotain jännittävää makuyhdistelmää! Crème brûlèen päälle voi myös laittaa vaikkapa jotain marjoja – esimerkiksi mansikat marinoituina tai vadelmat sellaisenaan toisivat varmasti ihanaa raikkautta jälkiruokaan.

Sain joululahjaksi pienen liekittimen, joka on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen, joten olen joulusta asti suunnitellut crème brûlèen tekemistä. Johonkin muuhunkin tuota voi varmasti käyttää, mieleen tuli ainakin se sushi, jossa kalan pinta grillataan liekittimen avulla. 

Ensikertalainen onnistui näiden kanssa hyvin – ensi kerralla uunissaoloaikaa voi tosin vähentää hieman (annoin näiden olla vähän liian kauan uunissa) ja sokeria uskaltaa karamellisoida hieman enemmän. Vanukkaat voi hyvin tehdä vieraita varten edellisenä päivänä valmiiksi, sillä niiden voi hyvin antaa jäähtyä jääkaapissa yön yli. Minä en tietenkään ehtinyt edellisenä päivänä näitä tehdä, joten tunninkin jäähtyminen jääkaapissa näytti riittävän ihan hyvin.

Se rusahtava ääni, mikä syntyy rikottaessa paahdettu sokerikerros lusikalla, on vastustamattoman ihana!  

Crème brûlèe

2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
vaniljatanko
0,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista

ruokokidesokeria

Laita kerma ja maito kattilaan. Lisää halkaistu vaniljatanko ja sen veitsen terällä irti kaavitut siemenet myös kattilaan. Kiehauta seos. 

Vatkaa sokeria ja kananmunan keltuaisia kulhossa, kunnes seos vaalenee ja muuttuu kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada sitten kerma-maitoseos sokeri-kananmunavaahtoon ohuena nauhana samalla varovasti sekoittaen. 

Asettele neljä pientä vuokaa uunipellille ja täytä pelti vedellä niin, että vesi yltää vuokien puoliväliin saakka. Kaada seos vuokiin ja asettele vuokien päälle alumiinifolio suojaksi. Paista crème brûlèita vesihauteissaan 150-asteisessa uunissa, kunnes seos on hyytynyt (tässä menee noin 20-30 minuuttia uunista ja vuokien koosta riippuen, joten tarkkaile seoksen hyytymistä).

Kun vanukkaat ovat hyytyneet, jäähdyttele niitä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Ripottele juuri ennen tarjoilua vanukkaiden pinnalle hieman ruokokidesokeria ja paahda pinta kaasupolttimella. Tarjoile heti!

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  17.1.2013 at 17:24

  Suosikki – tosin pakko tunnustaa, että meidän tohotin on jo vuoden odotellut tämän ruokalajin testausta 😉

 • Reply
  Sini
  18.1.2013 at 06:06

  Nyt onkin hyvä aika testata tätä ja ottaa tohotin käyttöön 😉

 • Reply
  Anonyymi
  20.1.2013 at 06:38

  Voi miten ihana blogi sinulla on! Klikkailin auki miltei kaikki reseptit (pääsin vasta muutaman kuukauden taaksepäin, täytyy illalla jatkaa :))Hyvät kuvat, helppo teksti ja ihanat reseptit!! Lisäksi kerrot kivasti ruuanlaiton sudenkuopat ja tarkat toimintatavat. Mahtavaa, kiitos 🙂

  Maija

 • Reply
  Sini
  20.1.2013 at 07:54

  Oho, täällähän ihan menee hämilleen tuollaisista kehuista. Kiitos paljon ja kiva jos tykkäät 🙂

 • Kommentoi