Ensimmäinen maa-artisokkakokeiluni keiton muodossa oli niin onnistunut ja pidin maa-artisokan pehmeästä mausta niin paljon, että päätin tehdä maa-artisokkamuhennosta (samaisen Suolaa ja hunajaa -blogin ohjeistuksella, josta maa-artisokkakeiton reseptikin löytyi, tämä resepti on alun perin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä) . Tästä taisikin tulla kertaheitolla uusi suosikkilisukkeeni kalalle. Maa-artisokan pehmeä maku yhdistettynä täyteläiseen kermaan ja raikkautta tuovaan ruohosipuliin on vain täysi kymppi. Muhennos on tosi helppo tehdäkin! Ainakin minun keittiössäni maa-artisokka on ollut harvinaisempi vieras, mutta vastaisuudessa käytän sitä varmasti enemmän!
Muhennoksen lisäksi annos sisälsi tällä kertaa lohta ja fetasalaattia. Muhennoksen kermalientä kannattaa kauhoa myös kalan päälle kastikkeeksi. Ohjeen mukaisesta määrästä riitti reilut annokset kahdelle. Tuolla nestemäärällä ainakin minun muhennoksestani tuli melko löysää – toisaalta nestettä voisi laittaa vähemmän, mutta toisaalta se taas muodosti hauskan kastikkeen kalalle. Joten jos haluat vähemmän löysää muhennosta, voit vähentää nesteen määrää!
Maa-artisokkamuhennos
500 g maa-artisokkia
voita
2 dl maitoa
1 dl kermaa
suolaa
nippu ruohosipulia
Kuori maa-artisokat ja leikkaa ne samansuuruisiksi paloiksi. Sulata voi paistinpannulla, lisää maa-artisokat ja kuullota niitä hetki. Lisää maito ja keitä seosta 4 minuuttia. Lisää sitten kerma ja hauduta, kunnes maa-artisokat ovat kypsiä. Mausta suolalla ja hienonnetulla ruohosipulilla. Tarjoa esimerkiksi kalan kanssa.
6 Kommentit
Jonna
23.1.2013 at 05:53Ihanaa, että teilläkin tykättiin. Maa-artisokka kaikissa muodoissa on nykyään ihan suosikkini. Pitäisi keksiä vielä uusia käyttötapoja, on se niin hyvää.
Sini
23.1.2013 at 05:59Jotenkin se maa-artisokan maku on vaan niin hyvä 🙂 Ainakin pyreenä ja paahdettuna voisi maa-artisokkaa kokeilla!
Merituuli
24.1.2013 at 10:34Oi joi. Hyvältä vaikuttaa ja juurikin kalan kanssa.
Sini
24.1.2013 at 10:40Tuo sopi kyllä tosi hyvin yhteen kalan kanssa! 🙂
Jokihaka Kokkaa
24.1.2013 at 11:42Maa-artisokka on aina mahtavaa!
Mulle oli yllätys että se säilyy talven yli maan alla ja on lumien sulettua käyttökelpoista! Viime keväänä tein keittoa ekaa kertaa talven yli muhineista…
Sini
24.1.2013 at 11:44Niin se tuntuu olevan 🙂 Se on kyllä aika jännä juttu, että se säilyy siellä hyvänä talven yli – ajattelin, että uskaltaisiko sitä pistää kasvamaan mökin pihaan ja jättää talven ajaksi sinne… Keväällä sitten kävisi hakemassa.