Yleinen

Vietnamilaiset bánh mi -leivät

Näin joskus aikoja sitten Glorian ruoka ja viini -lehdessä reseptin vietnamilaisille bánh mi -leiville ja kauniit leivät jäivät kummittelemaan mieleeni. Termillä tarkoitetaan Vietnamissa kaikenlaisia leipiä, mutta länsimaissa sillä tarkoitetaan täytettyä leipää, jossa on yleensä sisällä jotain lihaa, kasviksia ja majoneesia. Kasviksina leivissä on usein pikkelöityä kurkkua ja porkkanaa sekä korianteria ja chiliä. Glorian ohjeessa leipiin oli laitettu täytteeksi lohta, mutta minä käytin omiin leipiini ylikypsää porsaan kylkeä (seuraava vaihe eri ruhonosiin tutustumisessa!)

Hieroin porsaan kyljen ensin rubilla ja sitten kypsyttelin sitä uunissa noin kolme tuntia  (enemmänkin olisi voinut kypsyttää, mutta minulla ei ollut aikaa – mitä kauemmin kylki on uunissa, sitä parempaa siitä tulee). Kypsyttelyn voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä, jäähdytä liha tällöin ensin huoneenlämmössä ja laita se sitten yöksi jääkaappiin. Liha kypsyy nopeammin, mikäli se on pienemissä paloissa – omani oli reilun kilon painoinen mölli. Tein samalla kerralla myös vietnamilaisia rullia lopusta lihasta (siitä tulossa blogiin juttua lähiaikoina). Viipaloin kypsennetyn kyljen, tein sille karamellikastikkeen ja paistoin viipaleita pannulla kastikkeen kanssa niin, että kastike saostui ja tarttui lihan pintaan kiinni. Viipaleista tuli samalla mukavan tahmaisia ja tummia.

Leipien kaikki osat toimivat upeasti yhdessä, maut olivat siis kohdillaan. Aika tuhtia syötävää ne kyllä olivat – leipien majoneesi ja rasvainen liha saivat kuitenkn mukavan hapokkaan vastapainon riisiviinietikassa ja pienessä sokerimäärässä pikkelöidyistä kasviksista. Kevätkin alkaa selkeästi olla pitkällä, kun valo alkaa riittää valokuvaukseen – ihanaa!

Vietnamilaiset bánh mi –leivät 
n. 500 g porsaan kylkeä
suolaa
pippuria
chiliäjauhetta
2 porkkanaa
puolikas kurkku
0,5 dl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 dl soijaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl sokeria
1 chili hienonnettuna
pala inkivääriä raastettuna
1 pitkä patonki
majoneesia
pari kourallista korianteria
1 mieto chili viipaleina
Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsennyksen aloittamista. Hiero lihan pintaan rub suolasta, pippurista ja chilijauheesta. Halutessasi voit lisätä myös muita mausteita. Laita liha 200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Vähennä sitten lämpö 125 asteeseen ja anna lihan kypsyä vähintään kolme tuntia – mitä pidempään lihaa kypsyttelet, sitä parempaa siitä tulee. Kun liha on ylikypsää, ota se pois uunista ja anna jäähtyä
Suikaloi kurkku ja porkkana ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja pyörittele kastike suikaleiden joukkoon. Anna kasvisten pikkelöityä vähintään puoli tuntia jääkaapissa. 
Leikkaa liha viipaleiksi. Kokoa kastike paistinpannulle ja kuumenna se. Lisää sitten lihaviipaleet kastikkeen joukkoon, kastike saa porista reilusti, jotta se tarttuu lihan pintaan kiinni. Paista viipaleita kunnes kastike on selvästi saostunut ja viipaleet saaneet väriä pintaansa. 
Paahda patonki uunissa, puolita se ja halkaise puolikkaat. Sivele jokaiselle patonginpuolikkaalle majoneesia ja asettele lihaviipaleet majoneesin päälle toiselle patonginpuolikkaalle. Lisää lihan päälle sitten keko pikkelöityä kurkkua ja porkkanaa. Annostele lopuksi päälle reilusti revittyjä korianterin lehtiä ja chiliviipaleita makusi mukaan. Nosta leipien toiset puolikkaat päälle ja paina kevyesti puolikkaita toisiaan vasten, jotta täytteet pysyvät leivän välissä. Hotkaise leivät heti! 

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Salla
    3.3.2013 at 21:43

    Kun teimme näitä leipiä viimeksi (mikä järisyttävä herkku!), taisin sanoa, että päivittäinen annos tuoretta korianteria parantaisi elämänlaatuani sata prosenttia. Hyvä kun muistutit, huomenna yrttikauppaan!

  • Reply
    Sini
    4.3.2013 at 05:37

    Heh, korianteri on kyllä hyvää eikä päivittäisestä annoksesta varmasti olisi haittaa! Minä ajattelin yrittää kasvattaa korianteria parvekkeella kesällä, saa nähdä miten käy…

  • Kommentoi