Yleinen

Vietnamilaiset rullat, toinen versio

Kun kerran kypsensin ylikypsää porsaan kylkeä vietnamilaisia bánh mi -leipiä varten, tein sitä kerralla isomman erän ja käytin loput näihin vietnamilaisiin rulliin. Olen aiemminkin tehnyt rullia, kurkkaa aiempi postaus niistä täältä. Minulla on edelleen kaapissa hirmuinen pino noita rullapapereitatuntuu, ettei se paketti lopu ikinä – joten ajattelin rullailla loput possut rullien sisään. Possu toimikin rullissa aika kivasti, varsinkin kun rullailin sen seuraan myös chiliviipaleita. Osaan rullista tein vaihtelun vuoksi graavilohi-avokadotäytteen. Lohi ja avokado toimivat tosi hyvin yhdessä ja antoivat rullille mukavaa rasvaisuutta raikkaiden yrttien vastapainoksi. Lohirullat olivat kyllä raikkautensa takia melkein parempia kuin suussa sulavat possurullat.

Rullien kääriminen otti taas oman aikansa, joten näitä ei kannata kiireisenä arki-iltana tehdä. Nopeammin rullat saa aikaan, kun ottaa jonkun toisen kaveriksi rullailemaan! Rullailun lomassa ehtii samalla käydä kuulumiset läpi. Rullista tuli nyt paljon kauniimpia kuin aiemmin, kun on ehtinyt hieman kokemusta kertyä rullailusta. Rullat kannattaa kääriä niin tiukalle kuin ne vain saa, silloin ne pysyvät parhaiten kasassa dippaillessa (minun suuhuni eivät ainakaan mahdu kerralla) ja näyttävät kauniimmilta.

Tällä kertaa keskityin yhden hyvän rulladipin tekemiseen ja siitä tulikin tosi hyvää (ei kuitenkaan ihan yhtä hyvää kuin helsinkiläisessä Rulla-ravintolassa, en ymmärrä mikä sen dipin salaisuus on!). Reseptissä ei ole tarkempia ainesosia, sillä rulliin voit laittaa haluamasi määrän ainesosia ja rulladippiä täytyy vain maistella oikeanlaisen makutasapainon saavuttamiseksi. Yrttejä kannattaa kuitenkin ostaa reilusti ja laittaa niitä runsaalla kädellä rullien sisään!  

Tällä kertaa rullien täytteet olivat hieman runsaammat ja erityisesti yrttejä käytin enemmän ja monipuolisemmin. Laitoin toisiin rulliin ylikypsää porsaan kylkeä ja chiliviipaleita, toisiin graavilohta ja avokadoa. Kumpiinkin rulliin tuli lisäksi kurkku- ja porkkanasuikaleita, korianteria, minttua ja vesikrassia. Yrteistä rullat saavat ihanan raikkaan maun, ja rullien syömisen jälkeen ei tulekaan ähky olo (eli jää tilaa jälkiruoalle!). Rullia jäi muutama yli, ja laitoin ne rasiaan jääkaappiin niin, että rullien väleissä oli voipaperi – maistuivat seuraavanakin päivänä vielä hyviltä, vaikka yrtit eivät ehkä olleetkaan enää niin raikkaita. Suosittelen kuitenkin syömään rullat heti valmistuksen jälkeen!

Vietnamilaiset rullat versio 2

riisipaperia
ylikypsää porsaan kylkeä viipaleina
chiliä
lohta
avokadoa
kurkkua
porkkanaa
korianteria
minttua
vesikrassia

kalakastiketta
riisiviinietikkaa
sokeria
limen raastettua kuorta ja mehua
valkosipulin kynsiä
chiliä

Tee ensin rulladippi makustumaan. Hienonna valkosipulin kynnet ja viipaloi chili. Yhdistä sitten rulladipin ainekset kulhossa, sekoita ja maista. Seoksen tulisi maistua makealle, happamalle ja tuliselle tasapainoisesti. Lisää tarvittaessa puuttuvia ainesosia, jotta saat maut tasapainoon. Laita dippi jääkaappiin tekeytymään rullailun ajaksi. 

Kuori avokado ja viipaloi se pitkittäin viipaleiksi. Suikaloi kurkku ja porkkana ohuiksi, noin 7 cm pitkiksi suikaleiksi. Hienonna yrtit. 

Ala sitten rullailla: ota pino riisipapereita ja kulhollinen lämmintä vettä sekä valmiiksi pilkkomasi ainesosat esiin. Kasta riisipaperit yksi kerrallaan lämpimään veteen ja anna niiden olla siellä hetki, kunnes ne muuttuvat hieman pehmeiksi. Nosta paperi sitten lautaselle, pinoa paperin päälle reunaan ensin lohi+avokado/porsas, keko kurkku- ja porkkanasuikaleita ja kasa yrttejä. Rullaa sitten rulla kasaan taittaen reunat rullan päälle lopuksi. Kostea rulla pysyy kasassa itsestään, huomaa vain, etteivät valmiit rullat kosketa toisiaan, sillä ne takertuvat tällöin kiinni toisiinsa. Tarjoa rullat rulladipin kanssa!

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Andalusiana
    5.3.2013 at 18:14

    ihanan ja keveän näköisiä!

  • Reply
    Sini
    6.3.2013 at 06:20

    Keveitä ne olivatkin, ja herkullisia 🙂

  • Kommentoi