Yleinen

Pad thai kanalla

Thaimaan reissulla yllätyssuosikiksi nousi helppo ja simppeli pad thai eli paistetut nuudelit. Paistetuista nuudeleista saa yllättävän maukasta ja vaihtelevaa ruokaa, vaikka muuten nuudelit eivät opiskeluaikojen jälkeen olekaan kauheasti maistuneet.

Pad thai on sikäli tyypillinen thaimaalainen ruoka, että siinä pelataan makean, suolaisen, tulisen ja happaman tasapainolla. Paistetut riisinuudelit saavat seurakseen kastikkeen, joka muodostuu tamarind-tahnasta, sokerista, kalakastikkeesta ja valkoviinietikasta. Kastike antaa nuudeleille ihanan maun ja mehevyyden. Tein tällä kertaa pad thain kanalla, koska kanaa tulee nykyään syötyä aika harvoin. Tähän sopii kuitenkin yhtä hyvin myös esimerkiksi tofu ja ravut. Nuudelien sekaan sekoitetaan pari kanamunaa, jotka hyytyvät paistettaessa – myös munat tuovat annokseen ruokaisuutta. 

Lisäksi pad thai saa reilusti makua tuoreista yrteistä, chilistä, limestä, valkosipulista ja kevätsipulista. Joukkoon voi heittää myös esimerkiksi ituja. Mielestäni olennainen osa annosta on sen päälle paahdettava pähkinärouhe, jota en suosittele jättämään väliin: rapsakat pähkinät antavat annokselle juuri sen toivotun viimeisen silauksen. Yleensä annokseen käytetään maapähkinöitä, mutta minä käytin hasselpähkinöitä, kun niitä sattui olemaan kaapissa ja ne sopivat annokseen mielestäni ihan yhtä hyvin. Täyttävää ja raikasta samaan aikaan, nam!

Pad thai kanalla
2 rkl tamarind-tahnaa
1 rkl sokeria
kalakastiketta
valkoviinietikkaa
2 tuoretta chiliä
2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
kevätsipulia
minttua
korianteria  
200 g kanaa 
50 g (maa)pähkinöitä
oliiviöljyä
150 g riisinuudeleita 
2 kananmunaa 
2 limeä
(srirachaa)

Valmista ensin kastike sekoittamalla tamarind-tahna, sokeri, kalakastike ja valkoviinietikka keskenään. Maista ja tasapainota maku. 

Hienonna chilit, salottisipulit, valkosipulin kynnet, kevätsipuli ja yrtit. Pilko kana. Rouhi pähkinät ja paahda niitä hetki kuivalla paistinpannulla. Siirrä pähkinät syrjään, lisää pannulle oliiviöljyä ja paista kanapalat kypsiksi. Keitä kanojen paistuessa nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kun kanat ovat kypsiä, lisää pannulle salottisipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää parin minuutin jälkeen nuudelit ja kastike. Riko joukkoon kananmunat. Paahda hetki, kunnes kananmunat kypsyvät. Purista joukkoon vielä yhden limen mehu ja sekoita sekaan chiliviipaleet, yrtit ja kevätsipuli. Nappaa paistinpannu pois levyltä ja nostele annokset lautasille. Lisää annosten päälle loput chilit, yrtit ja kevätsipulit. Tarjoa limelohkojen ja srirachan kanssa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi