suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Gnocchit sienikastikkeella

Valitsen aika usein ravintolassa gnocchiannoksen, jos sellainen on tarjolla. En ole koskaan kuitenkaan uskaltautunut tekemään itse kyseisiä perunasta tehtyjä taikinapalleroita, koska niiden tekemisen sanotaan olevan niin vaikeaa ja kieltämättä annoksen tilaaminen on ravintolassakin aina vähän riski sen suhteen, millaiselta annos loppujen lopuksi maistuu. Löysin kuitenkin Pinterestistä niin kauniin kuvan gnocchiannoksesta, että päätin testata kuvan takaa löytynyttä reseptiä. Gnocchien resepti on alunperin Tom Colicchion kirjastaminä noudatin linkin reseptiä jokseenkin itse gnocchien osalta, mutta sävelsin kastikkeen täysin omasta päästäni. 

Gnocchit ovat siis italialaisia, vähän pastan tyyppisiä taikinapalleroita. Takina tehdään perunasta, jauhoista, kananmunan keltuaisesta ja suolasta. Tyypilliseen italialaiseen tapaan tästä on niin monta versiota kuin tekijöitäkin. Gnocchien rakenteesta tuli juuri oikeanlainen – hieman sitkeä, mutta kuitenkin pehmeä. Minä puupää unohdin itse taikinasta suolan eikä sen lisääminen kastikkeeseen ja valmiiseen annokseen ihan pelastanut tilannetta, joten muistathan maustaa myös sen itse taikinan suolalla. Muuten resepti oli helppo toteuttaa ja tosiaan koostumus oli valmiissa tuotteessa toivotunlainen. Aion tehdä näitä toistekin ja nyt päässä viliseekin kaikenlaisia ideoita gnocchien maustamiseksi. Esimerkiksi pestokastikkeeseen upotetut gnocchit tai voi-salviagnocchit voisivat olla aika herkullisia. 

Gnoccheista voisi kyllä tehdä hieman pienempiä, tällöin ne myös kypsyvät supernopeasti. Gnocchien valmistuksessa on kaksi koulukuntaa – toisten mielestä ne vain keitetään ja toiset paistavat keittämisen jälkeen kypsiin gnoccheihin vielä pannulla ruskean pinnan. Minä en jaksanut paistaa, joten tällä kertaa tyydyin tuohon ensimmäiseen koulukuntaan. Pidän kyllä molemmista versioista! Ja taas sain uuden sienireseptin, joka toimii kuin häkä! Sieniä on kyllä vielä aika paljon jäljellä…

Gnocchit sienikastikkeella

4 isoa tai 6 pientä rosamunda-perunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunan keltuaista 
suolaa

kourallinen kuivattuja sieniä
reilu nokare voita 
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 dl kuohukermaa
1 sitruuna
ripaus kuivattua chiliä 
suolaa
persiljaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pese perunat ja töki niihin haarukalla reikiä. Paista perunoita uunissa, kunnes ne ovat kypsiä. Tähän menee noin 1,5 tuntia. 

Laita sienet likoamaan veteen vähintään vartiksi, ennen kuin alat tehdä kastiketta. 

Kun otat perunat uunista, tee niihin heti viillot kuoriin, jotta höyry pääsee niistä ulos. Kaavi sitten kypsien perunoiden sisältö kulhoon ja muussaa massa tasaiseksi haarukalla. Lisää massan sekaan jauhot, kananmunan keltuaiset ja suola. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan olla 10 minuuttia. 

Valmistele tässä välissä kastike. Valuta sienistä ylimääräinen vesi pois ja hienonna niitä hieman. Kuori ja pilko sipuli. Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita voinokare pannulle ja kuullota sipulit. Lisää sitten sienet ja anna niiden ruskistua hieman. Lisää sitten kerma, hieman raastettua sitruunan kuorta (pese sitruuna ensin!) ja puolikkaan sitruunan mehu. Mausta kastike chilillä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Kiehauta vesi kattilassa. Jaa taikina sitten muutamaan osaan ja pyörittele siitä ohuita (halkaisijaltaan noin sentin) pötköjä. Leikkaa pötköistä veitsellä noin puolentoista sentin pituisia paloja ja asettele palat jauhotetulle leivinpaperille. Kun vesi kiehuu, mausta se suolalla ja keitä gnocchit erissä. Kun gnocchit nousevat pintaan, ne ovat kypsiä. Nostele gnocchit reikäkauhalla pois kattilasta ja laita seuraava erä kypsymään. Pidä kypsät gnocchit tämän ajan lämpimänä. 

Kokoa sitten annokset: laita pohjalle keko gnoccheja, lusikoi päälle kastiketta ja koristele annokset vielä tuoreella persiljalla. Nauti heti!

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Jokihaka Kokkaa
    16.4.2013 at 08:51

    Oijoi kun on hyvän näköistä! Muistatko yhtään paljonko perunat painoi?

  • Reply
    Sini
    16.4.2013 at 09:02

    Olivat muuten tosi hyviä! Tiukka kysymys, en muista yhtään! Tuurilla tuo minulla onnistui hyvin, en itsekään punninnut perunoita. Tyyppillinen tapa minulle laittaa ruokaa! 😀

  • Kommentoi