pataruoat/ sesonkiruoat/ syksy

Kantarelli-linssimuhennos

Kantarelli-linssimuhennos

Ehdin ja pääsin toissa ja viime viikonloppuna viimein ensimmäisiä kertoja tänä syksynä rakkaimman harrastukseni (jos ruoanlaittoa ei lasketa) pariin eli sienimetsään. Olen sienestänyt ihan pienestä asti ja metsä rauhoittaa minua edelleen. Kurkkaa viime syksyn sienijuttuja täältä ja täältä. Aloitin sienestyssyksyn koluamalla tutut kantarelli-, tatti- ja mustatorvisienipaikat. Kantarelleja löytyi vähäsen, mutta tatteja ja mustatorvisieniä sitäkin enemmän. Kantarellit pääsivät kuitenkin ensin kokkauslistalle ja syksyn sienireseptit aloittaa tämä nopeasti valmistuva kantarelli-linssimuhennos.

Kantarellit

Tästä syksystä näyttää tulevan ihana sienisyksy ja olen ajatellut keskittyä blogissakin nyt syksyn aikana hiukan tavallista enemmän sieniin ja sieniresepteihin. Tänä vuonna on ollut hyvä tattivuosi, mikä on ihanaa! Nyt tatteja on kuivattuna reilusti. Haluaisin opetella tänä syksynä tunnistamaan muutaman sienen lisää – ainakin nokirouskut, sikurirouskut ja männyntuoksuvalmuskat kiinnostaisivat. Ensi viikolla aloitan kesälomani toisen osan ja siihen toivottavasti sisältyy myös metsä- ja sieniretkiä (haaveilen sienestyslomasta! oikeasti lomani taitaa kyllä olla enemmänkin raksaloma). Toivottavasti siis pidätte sienistä, sienireseptejä on tulossa!

Kantarelli-linssimuhennos

Muhennoksen pohjan muodostavat voissa paistettavat sienet ja sipulit. Muhennoksen maut pyöristyvät miedoksi, mutta ihanan lämmittäväksi padaksi kuohukerman ansiosta. Tämän voi halutessaan tehdä ilman kermaa kasvis- tai sieniliemeen, mutta tällöin maut eivät pyöristy yhtä hienosti. Vihreyttä ja raikkautta antamaan lisäsin lehtikaalia, joka sopii mielestäni mainiosti erilaisiin keittoihin ja patoihin. Mausteena toimi tuore timjami, joka on suosikkiyrttini sieniresepteihin – sopivan mieto, mutta korostaa sienten metsäistä, umamista makua hienosti. Käytin muhennokseen belugalinssejä, mutta muutkin linssit kelpaavat. Kantarellitkin voi vaihtaa saatavuuden ja omien mieltymystensä mukaan vaikkapa suppilovahveroihin. Muhennoksesta tuli kivan erilainen sieniruoka, joka on parhaimmillaan tuoreen leivän kanssa tarjoiltuna.

Kantarelli-linssimuhennos

Kantarelli-linssimuhennos

Tulosta resepti
Määrä: 2 Valmistusaika: 30 min

Raaka-aineet

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 litra tuoreita kantarelleja
  • 1,5 dl belugalinssejä
  • 2 dl kuohukermaa
  • tuoretta timjamia
  • kourallinen lehtikaalia
  • suolaa
  • pippuria

Valmistaminen

1

Kuori ja hienonna sipulit. Pudista ja pilko kantarellit. Paista sieniä ja sipulia voissa, kunnes sienet ruskistuvat ja sipulit pehmenevät.

2

Lisää sienten ja sipulien joukkoon linssit ja kuohukerma, hauduta linssit kypsiksi.

3

Lisää lopussa hetkeksi tuore timjami ja hienonnettu lehtikaali, anna lehtikaalin pehmetä muhennoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla, tarjoile tuoreen leivän kera.

You Might Also Like