salaatit/ suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Pulled pork burger

Olen aiemminkin tehnyt pulled porkia, joka on tosi herkullista. Nyt tuli kotona taas pyyntö tehdä pulled porkia, eikä noista pyynnöistä tietenkään voi ikinä kieltäytyä. Tällä kertaa tein pulled porkia burgereiden väliin. Tein itse tehdyt sämpylät, lihat, kastikkeen ja salaatin, ja kaikista tulikin tosi herkullisia. 

Itse liha oli porsaan luullista lapaa, joka oli edullinen iso lihakimpale. Otin lihan ajoissa lämpenemään ja hieroin sen pintaan kuivamausteseoksen, jossa oli suolaa, pippuria, chilijauhetta ja savupaprikajauhetta. Tuo savupaprikajauhe kruunasi mausteseoksen, joten suosittelen ehdottomasti käyttämään sitä! Kun liha oli saanut maustua kuivamausteseoksessa tunnin tai pari, laitoin sen uunivuokaan ja kaadoin päälle kiehuvaa vettä ja lisäsin pilkotun sipulin ja valkosipulin kynsiä. Kuivamausteseos maustoi siis samalla tuon liemen. Liha kypsyi liemessä ensin kovemmassa 225 asteessa 45 minuuttia ja sen jälkeen lempeässä 100 asteen lämmössä koko yön. Liemessä muhinut liha oli lopulta hajoavan pehmeää ja se revittiin kahdella haarukalla säikeiksi. 

Seuraavana päivänä leivottiin sämpylät, valmistettiin coleslaw-salaatti ja keiteltiin kastike. Kastike oli paras BBQ-kastike, jota olen ikinä onnistunut tekemään! Kastikkeen pohjana toimi lihan keittoliemi. Kastike sai ihanaa makeutta coca-colasta ja sokerista, happamuutta limen mehusta ja juuri sopivaa tulisuutta sriracha-chilikastikkeesta, jota laitan nykyään vähän joka ruokaan. Jos et aiemmin ole maistanut srirachaa ja pidät tulisuudesta, kannattaa ehdottomasti testata tuota thaimaalaista chilikastiketta. 

Lämmitin lihat seuraavana päivänä tuossa BBQ-kastikkeessa ja sitä valeltiin lihan päälle vielä pöydässäkin. Mehevä, murea liha, tulinen ja maukas kastike sekä rasvainen ja kuitenkin raikas coleslaw toimivat yhdessä kuin häkä! Pöydästä noustiinkin sitten ähkyn kera… 
Pulled pork

1 kg porsaan (luullista) lapaa

suolaa
pippuria
chilijauhetta
savupaprikajauhetta

vettä
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä

Ota liha lämpiämään reilusti ennen sen paistamista. Hiero lihan pintaan kuivamausteseos – minun seoksessani oli suolaa, pippuria, chilijauhetta ja savupaprikajauhetta.

Keitä vesi. Laita liha uunivuokaan ja lisää rouheasti pilkottu sipuli ja valkosipulit. Kaada päälle kuuma vesi. Kypsennä lihaa ensin 225 asteisessa uunissa 45 minuuttia ja vähennä sen jälkeen lämpötila 100 asteseen. Anna lihan hautua kypsäksi yön yli (8-10 tuntia). 

Riivi kypsä liha kahdella haarukalla ohuiksi säikeiksi. Kaada lihan päälle BBQ-kastiketta ja mikäli valmistit lihan etukäteen, lämmitä se kastikkeen kera uunissa. Kokoa annokset pöydässä halkaisemalla sämpylä, lusikoimalla väliin lihaa, kaatamalla lihan päälle syöjän maun mukaan vielä lisää kastiketta ja kruunaamalla koko annos coleslawilla. Ei muuta kuin hotkimaan!

Sämpylät

3 3/4 dl maitoa
50 g hiivaa
500 g jauhoja
35 g voita
suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita lämpimään maitoon hiiva. Sekoita nesteeseen voi, suola ja jauhot pikkuhiljaa taikinaa alustaen. Kohota taikinaa puoli tuntia. Leivo taikinasta sitten sämpylöitä – minä tein 8 isoa sämpylää tällä kertaa. Kohota valmiita sämpylöitä vielä puoli tuntia. Paista sämpylöitä sitten 200 asteessa uunissa noin 20 minuuttia.  

BBQ-kastike

lihan haudutusliemi
2 dl coca-colaa
1/2 dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 rkl shiracha-kastiketta
2 rkl tomaattipyrettä
suolaa
pippuria
savupaprikajauhetta
Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna. Anna kiehua matalalla lämmöllä noin puoli tuntia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, happoa, makeutta tai tulisuutta. Soseuta kastike ja sekoita se lihan joukkoon. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi