alkupalat ja pikkusuolaiset/ suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Focaccia

Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut leipovani focacciaa, mutten ole jostain syystä saanut aikaiseksi. Ylipäänsä olisi kiva leipoa enemmän leipää, mutta se tuntuu vievän ihan liikaa aikaa. Ehkä pitää pitää joku leivontasunnuntai ja leipoa pakkaseen kerralla monen monta leipää? Tai hankkia yleiskone vaivaamaan? No, joka tapauksessa focaccia on lempileipiäni sen kuohkeuden ja pinnalle ripoteltavien suolakiteiden ja yrttien ansiosta. Tarkoituksena oli laittaa leipään tällä kertaa myös oliiveja, mutta purkki olikin ehtinyt tyhjentyä ennen kuin sain vihdoin leivän leivottua, joten tyydyin siis sormisuolaan ja tuoreeseen rosmariiniin. Tuore rosmariini on yksi lempiyrteistäni ja se antoikin tähän leipään ihanan maun! 


Alkuperäinen ohje on napattu Liemessä-blogista, mutta laitoin siitä poiketen taikinaan hiukan enemmän oliiviöljyä ja siksi hiukan enemmän myös jauhoja (alla oleva resepti omilla muokkauksillani). Oliiviöljyn ansiosta leivästä tulikin ihanan mehevää!

Leipä on parhaimmillaan tuoreena: meiltä hävisi puolikas pellillinen kahteen pekkaan alta aikayksikön, mutta jälkikäteen kieltämättä oli hiukan täysi olo. Ei siis kannata ahmia, vaikka leipä onkin tuoreena niin herkullista. Pakastin loput leivästä, joten pakkasesta saa aina halutessaan sitten tuoretta focacciaa pöytään. Tämä leipä toimii erinomaisesti esimerkiksi tomaattisosekeiton kaverina! 


Focaccia 

3 1/2 dl vettä
25 g tuoretta hiivaa
1,5 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

9 dl vehnäjauhoja
 
1/2 dl oliiviöljyä

sormisuolaa
tuoretta rosmariinia 

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon öljy, hunaja ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa samalla taikinaa vaivaten. Vaivaa taikinaa, kunnes siinä on sopiva sitko. Kohota taikinaa sitten noin puoli tuntia.

Laita pellille leivinpaperi ja pirskota sen päälle reilusti öljyä. Painele taikina käsin pellille ja kohota taikinaa vielä toiset puoli tuntia. 

Painele tuoretta rosmariinia taikinaan tekemällä siihen sormilla koloja. Pirskottele leivän päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle lopuksi vielä sormisuolaa. Paista leipää 250 asteessa noin 10-15 minuuttia ja voitele uunista ottamisen jälkeen vielä oliiviöljyllä.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  19.1.2014 at 19:31

  Focaccia on yksi niistä leivistä, joka onnistuu ihan aina. Jos vaan lorauttaa kunnolla öljyä. Teemu & Markuksen jumalaiseen focacciaan en tosin ole vielä kyennyt.

 • Reply
  Sini
  20.1.2014 at 06:00

  Juu enpä äkkiseltään muista epäonnistunutta focacciaa… Teemu & Markuksen focacciaa en ole maistanut, mutta söin siellä kerran ihan täydellisen voisilmäpullan! Vieläkin haaveilen siitä pullasta, pitänee käydä hakemassa sellainen, kunhan tämä tammikuun herkkulakko loppuu.

 • Kommentoi