Sinisimpukkakausi vetelee viimeisiään, se kun päättyy huhtikuun loppuun, joten olihan niitä vielä ehdittävä syömään. Syön sinisimpukkani useimmiten liemessä höyrytettyinä, mutta tällä kertaa halusin kokeilla gratinoituja simpukoita. Gratinoiduissa simpukoissa ei ole yhtä limainen suutuntuma, joten jos ei niin paljon välitä äyriäisistä, voi tykästyä näihin kovastikin. Minä ehkä kuitenkin suosin enemmän niitä ihanassa liemessä hauduteltuja versioita enemmän, pidän niin kovasti siitä liemestä ja niissä on hiukan vähemmän vaivaakin. Hyviä näistäkin kyllä tuli – pehmeät simpukat yhdistettynä suolaiseen juustoon ja rapeaan pankojauhoon on aika miellyttävä kokonaisuus. Yleisesti sinisimpukat ovat mielestäni aliarvostettuja, niitä kun saa aika edullisesti ja niiden valmistus on niin helppoa!  

Tässä ohjeessa sinisimpukat keitettiin ensin liemessä ja sen jälkeen aseteltiin uunivuokaan ja niiden päälle lusikoitiin voista, valkosipulista ja yrteistä tahna sekä kuorrutettiin vielä koko komeus juustoraasteella. Hetki uunissa ja valmista!
Gratinoidut sinisimpukat
1 kg sinisimpukoita
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
vettä
1 dl pankojauhoja
100 g voita
2 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia 
pala parmesaania
Puhdista  simpukat: huuhtele ne kylmällä vedellä ja vetäise niiden mahdolliset  parrat napakalla kiskaisulla irti. Tarkista sitten simpukat  kopauttamalla avoinaisia pöydän kulmaan – mikäli simpukka sulkeutuu, se  on elossa. Heitä kaikki kuolleet simpukat pois.
Hienonna  sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipuleita sitten hetki miedolla  lämmöllä voissa. Lisää sipuleiden joukkoon sitten vesi ja  kuumenna liemi kiehuvaksi. Lisää joukkoon simpukat ja anna niiden kiehua  kannen alla vajaan viitisen minuuttia. Kaikkien simpukoiden ei tarvitse  peittyä liemeen, sillä päällimmäiset kypsyvät höyryssä. Voit ravistella  kattilaa keittämisen aikana, jotta lämpö jakautuu tasaisesti. Simpukat  ovat kypsiä, kun ne ovat avautuneet. Heitä avautumattomat simpukat pois.
 
Kaada simpukoiden keittoliemi pois, jäähdytä simpukoita hieman ja napsauttele niistä ylimääräiset kuoret pois (jätä vain ne, joissa simpukan liha on kiinni). Asettele simpukat uunivuokaan. Tee maustetahna sekoittamalla pankojauhot, huoneenlämpöinen voi, hiennonnetut valkosipulin kynnet ja tuore timjami keskenään. Lusikoi tahna simpukoiden kuoriin. Raasta sitten pinnalle reilusti parmesaania. Kypsennä simpukoita uunissa noin 10 minuuttia – vain sen aikaa, kun voi ja juusto sulavat ja juusto saa hiukan väriä pintaansa. Tarjoa simpukat lämpiminä hyvän vaalean leivän kera. 
			
				
				
									
			
						
	 
	
		
	
		
	
	
	
		
		Innokas kotikokki, joka kirjoittaa Nautiskellen-nimistä ruokablogia. Rakastaa sienestämistä, kalastamista ja luonnossa liikkumista. Parasta blogin kirjoittamisessa on uusien makuelämysten löytäminen ja niiden jakaminen muille.
													 
	
 			
						
4 Kommentit
Rommirusina
23.4.2014 at 17:57Näyttääpä hyvälle, voisin syödä noita koko vuoallisen! Olen itse tehnyt joskus vähän samantapaisia simpukoita mutta tuota juustoa en ole kokeillut, pitääpä testata ensi kerralla.
Sini
24.4.2014 at 09:23Jos simpukoista tykkää, niitä tulee helposti syötyä aika paljon kerralla 🙂 Tuo juusto juuri tekee noista niin ihania, testaa ihmeessä!
Nata
29.4.2014 at 14:17Sini tsekkaa meilis!
Sini
30.4.2014 at 05:14Tsekattu & vastattu!