juomat

Kesäjuomasuosituksia

Olen kesän aikana maistellut poikkeuksellisen paljon roseeviinejä, kun tykästyin Boulevard Socialissa maistamaani versioon niin kovasti. Alkon valikoimissa on melko vähän roseeviinejä, koska ilmeisesti suomalaiset eivät ole niistä kovin innostuneita. Olen ehtinyt nyt maistaa kahta Alkon valikoimista löytyvää kuivaa roseeta, Stadlmann Rosé St.Laurentia ja Neissin Pinot Noir Roséta. Näistä Stadlmann oli 13 €:n hintaansa nähden suuri pettymys: se maistui lähinnä laimealta punaviiniltä, eikä ollenkaan sellaiselta ihanan hapokkaalta ja kevyen marjaisalta kuin roseeviiniltä odottaisin. Sen sijaan tuo Neiss oli melko herkullinen tapaus: oikein hapokas ja raikas, kevyesti marjainen rosee. Suositus siis tähän mennessä Neissille!

Toki olen perinteiseen tapaan maistellut myös valkoviinejä. Spy Valley Riesling oli hyvin epätavallinen riesling, sillä se maistui kotomaahansa Uuteen-Seelantiin toki sopivasti aika paljon sauvignon blancilta. Pidän toki myös sauvignon blancista, mutta juuri tuohon hetkeen olisin kaivannut rieslingille tyypillistä hedelmäisyyttä ja hapokkuutta enemmän. Viinissä oli kyllä mukavan pitkä ja voimakas maku ja hiukan mineraalisuuttakin, eli ei se viininä huono ollut. Tästä ehkä huomaa sen, että myös viinin maisteluolosuhteet, seura ja odotukset viiniä kohtaan vaikuttavat paljon makuelämykseen. Plan B:n Sauvignon Blanc sen sijaan oli malliesimerkki sauvignon blancista: maussa oli selkeää herukkaisuutta, omenaa, viherää ruohoa ja sopivasti happoa ja mineraalisuutta. Tästä tykkäsin kovasti!

Kolmas maistamani valkoviini oli takuuvarma hitti: Adoben Gewürztraminer Reseva. Pullo kustantaa Alkossa kympin, on luomua ja juuri sopiva yhdistelmä raikkautta, mausteisuutta ja hapokkuutta.
 

Ehkä paras löytö Alkon puolelta oli kuitenkin Château d’Arche Sauternes, jota nappasin mukaani, kun mökkipitäjän Alkossa ei ollut ihanaa Neiss Riesling Beerenausleseä. Ei tuo sauternesiksi edullinen jälkiruokaviini ihan Neissiä voittanut, mutta todella lähelle pääsi. Neiss on ehkä aavistuksen hapokkaampaa, mutta tuo sauternes oli kyllä ihanan makeaa ja hunajaista. Se saikin taas muistamaan, miksi niin kovasti pidän jälkiruokaviineistä. Jälkiruokaviini nautittiin loman päätteeksi helteisen päivän iltana mökkilaiturilla auringon laskiessa – voiko parempaa paikkaa viinin nauttimiseen ollakaan? 

Kesän ehdoton suosikkijuomani on jälkiruokaviinien ohella ollut mojito – sen mintun ja limen raikkaus yhdistettynä sokerin makeuteen ja jäiden kylmyyteen on yksinkertaisesti taivaallisen hyvää kuumana kesäpäivänä! Kuvassa olevat mojitot nautittiin mökillä vähän pienenlaisista laseista, mutta sehän ei haitannut – tehtiin sitten useampi lasillinen! Katso mojitoreseptini täältä. Mikä on ollut sinun kesäjuomasuosikkisi tänä vuonna?

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Jonna
    7.8.2014 at 18:41

    Jokakesäinen suosikki on mojito, mutta tänä vuonna on tullut juotua melko paljon myös Hugoa. Kiitos roseeviinisuosituksesta, sen taidan poimia viikonlopuksi.

  • Reply
    Sini
    8.8.2014 at 05:34

    Hugoa en olekaan maistanut, pitääkin tehdä sitä joku kerta! Minäkin taidan ostaa roseepullon viikonlopuksi, kun on vielä niin kesäinen ilma, vaikka arkeen jo palasinkin.

  • Kommentoi