alkupalat ja pikkusuolaiset/ juomat/ sesonkiruoat/ talvi

Blinit

Tämä on oikeastaan uusintaresepti melkein kolmen vuoden takaa, mutta blinit ovat kertakaikkiaan niin hyviä, että niitä pitää tasaisin väliajoin saada. Olen käyttänyt tätä samaa reseptiä blinien tekemiseen jo vuosia, jossain vaiheessa lisäsin vain tilkan olutta tuomaan blineihin hiukan lisämakua. Lisäksi teen alkuperäisen taikinan puolta pienempänä, koska alla olevastakin annoksesta tulee blinejä kolmelle syöjälle – ne ovat niin tuhteja, ettei kovin montaa jaksa yksi ihminen syödä. Blineistä tulee tällä ohjeella ihanan rapeapintaisia ja pehmeitä sisältä. Valmistaminen on helppoa, mutta vaatii hiukan etukäteisvalmisteluja, koska taikina laitetaan tekeytymään jo syömistä edellisenä iltana. Alkuperäisestä linkin takaa löytyvästä postauksesta voi käydä vertaamassa valokuvaustaitojen kehitystä, sattuipa samat lautasetkin blineille. 
Aikaisemmin minulla oli sellainen hiukan hutera blinipannu, jonka hajottua päätin, että ostan kerralla kunnollisen. Nyt minulla on ollut jo muutaman vuoden valurautainen, toiselta puolelta emaloitu pannu, enkä voisi olla tyytyväisempi! Pienellä pannulla tulee paistettua muutakin kuin vain blinejä ja sillä saa tehtyä tosi hyvän makuisen paistopinnan sekä blineihin että lättyihin. Suosittelen siis panostamaan hiukan enemmän, jotta saat kunnollisen, kestävän pannun tähänkin puuhaan! 

Omat blinini tarjoilen aina siianmädin, smetanan ja punasipulin kera. Rakastan tuota yhdistelmää! Lisukkeiksi sopivat myös esimerkiksi sienisalaatti, graavilohi tai katkarapuskagen. Voit tietenkin myös valita useamman näistä kerralla tarjolle! Lisukkeiden lisäksi pöytään kannattaa nostaa suola ja pippurimylly, jotta kukin voi halutessaan lisätä näitä oman annoksensa päälle.
Blinien kanssa juotiin Freixenetin Vintage Reserva Brut Naturea, joka sopikin tuhtien blinien ja merellisen mädin seuraan oikein hyvin. Kuohuviini on siis samppanjamenetelmällä Espanjassa valmistettua cavaa, joka maistuikin kivan paahteiselta ja mineraaliselta. Hapokas kuohuva leikkaa blinien rasvaisuutta hienosti. Blinien pariksi sopii hyvin myös olut, vichy tai kuiva valkoviini.
 
Blinit

2,5 dl vettä
2,5 dl täysmaitoa
17 g hiivaa
250 g tattarijauhoja
25 g ruisjauhoja
50 g vehnäjauhoja
0,5 rkl suolaa
tilkka voisulaa

2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista
1 dl olutta

voita paistamiseen 

Sekoita vesi ja maito ja lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liota hiiva nesteeseen.  Lisää taikinaan sen jälkeen jauhot ja mausta se suolalla ja voisulalla. Anna taikinan tekeytyä yön yli huoneenlämmössä. Huomaa, että taikina vaatii melko ison kulhon, jotta se ei kuohu yli! 

Jäähdytä seuraavana päivänä taikina jääkaapissa. Ennen paistamista lisää taikinaan kananmunan keltuaiset ja varovasti käännellen vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Lopuksi sekoita joukkoon vielä olut.

Paista blinit pienellä kuumalla pannulla voissa. Kun käännät blinin, anna sen pinnan mennä kiinni ennen voin lisäämistä, jotta blinistä tulee rapea eikä rasvainen. Tarjoile heti haluamiesi täytteiden kanssa! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi