pasta/ syksy/ Yleinen

Tattilasagne

Olen kokkaillut tattilasagnea monta kertaa, mutta en ikinä ole jostain syystä saanut sitä onnistumaan ihan täydellisesti. Tällä kertaa se onnistui kuitenkin ihan yli odotusten! Salaisuutena on ruskistettu voi, ranskankerma, pinjansiemenet ja reilu määrä juustoa.
Lasagneen voi toki käyttää saatavuuden mukaan muitakin sieniä, mutta tatit sopivat makunsa ja koostumuksensa puolesta tähän erityisen hyvin, joten jos niitä vain on saatavilla, suosittelen niitä! Käytin tällä kertaa tuoreita tatteja, mutta kuivatut käyvät yhtä hyvin. Yksi tärkeä osa hyvää lasagnea on myös pasta: minä en kovin usein jaksa itse tehdä pastataikinaa, mutta suosittelen sitä kyllä näkemään sen vaivan, koska se nostaa lasagnen ihan eri tasolle kuivattuun lasagnelevyyn nähden. Toisaalta voi myös hiukan oikoa ja käyttää tuorepastalevyjä, jos sellaisia sattuu löytämään. Minä käytin tähän Pasta Factoryn tuorepastalevyjä, jotka olivatkin erinomaisia, melkein kuin itse tehty pastalevy! 

Kastikkeeksi ei mielestäni sienten kanssa sovi mikään tomaattipohjainen, sillä se peittää sienten oman maun. Niinpä kehitin tähän kastikkeen yhdistämällä ruskistetun voin ja ranskankerman. Ruskistettu voi korostaa tatin pehmeän pähkinäistä makua ja ranskankerma terävöittää makua hiukan. Pinjansiemenet antavat kivaa rapeutta muuten pehmeälle kokonaisuudelle. Lasagnehan ei olisi lasagne ilman juustoa, jota sitä laitoin reilusti yhdistämällä mozzarellan ja parmesaanin. Minä käytin yrttinä salviaa, sitä kun sattui olemaan parvekkeella, mutta esimerkiksi timjami sopii tähän mielestäni yhtä hyvin!
Tein lasagnen tällä kertaa pienempiin annosvuokiin, joita oli jokaiselle ruokailijalle omansa. Omista vuoista tulee aika hauskat ja jotenkin hienommat tarjota, vähän eri asia kuin nostaa valtava vuoka keskelle pöytää. Maku on kuitenkin varmasti molemmissa versioissa yhtä hyvä! Alla olevasta annoksesta tulee kaksi reilun kokoista annosvuokaa. 

Tattilasagne
1 l tuoreita tatteja
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
voita 
timjamia tai salviaa
150 g tuorepastalevyjä
1 ptk mozzarellaa
1 pala parmesaania raastettuna
2 rkl pinjansiemeniä
1 prk ranskankermaa
Viipaloi tatit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit voissa pehmeiksi. Lisää sitten joukkoon tattiviipaleet ja paista, kunnes viipaleet ovat saaneet kauniin värin pintaansa. Lisää lopuksi vielä yrtit sienten joukkoon. Ruskista samalla voi pienessä kattilassa keskilämmöllä. 
Kasaa sitten lasagne annosvuokiin: ensin tuorepastalevy, sen päälle lusikallinen ranskankermaa, tatti-sipulisekoitusta, loraus ruskistettua voita, hiukan pinjansiemeniä ja viimeisenä vielä juustoja. Tee tälläisiä kerroksia niin monta kuin vuokaan mahtuu tai aineksia riittää. Säästä päällimmäisen pastalevyn päälle vielä juustoja ja pari nättiä tattiviipaletta. Paista lasagnea uunissa 200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes lasagnen pinta on saanut kauniin värin ja juusto sulanut.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi