keitot/ syksy/ Yleinen

Sienikeitto

Viime syksynä kuivasin sieniä paljon. Niistä olenkin tehnyt koko talven melkein joka viikko jonkun ruoan. Yksi suosikkiresepteistäni on tämä sienikeitto, jota teen yleensä suppilovahveroista (voit käyttää tähän muitakin sieniä, esimerkiksi mustatorvisienet sopivat hyvin). Kaappiin ei jäänyt enää paljon kuivattuja sieniä tämän keiton jälkeen, onneksi kohta alkaa jo uusi sienestyskausi!

Resepti on mukaelma Heikki Ahopellon kirjasta Lähellä maata. Pidin ideasta yhdistää sienikeittoon rapeita pekonin paloja – yleensä sosekeitot kaipaavat jotain pientä tekstuuria. Sienikeitto on helppo tehdä, mutta siinä hyvien raaka-aineiden merkitys korostuu. Siksi siinä kannattaa käyttää oikeaa voita, täysmaitoa ja kuohukermaa. Makua keitto saa sienten lisäksi timjamista ja rosmariinista. Pinnalle paistetut rapeat pekonin palat tuovat keittoon hieman purutuntumaa ja korostavat hyvin sienten makua. Vaikka et aiemmin olisi pitänyt sienikeitosta, takaan, että tämän jälkeen pidät!

Sienikeitto

1/2 kg sieniä (esim. suppilovahveroita)
1 pala palsternakkaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
50 g voita
1 timjaminoksa
1 rosmariininoksa
1 1/2 l täysmaitoa
2 dl kuohukermaa
2 tl suolaa
mustapippuria
nokare voita
pekonia

Mikäli käytät kuivattuja sieniä, liota niitä vedessä puolisen tuntia ja kaada sitten vesi pois.  Pilko sienet. Kuori ja kuutoi palsternakka, sipuli ja valkosipuli. Paista sieniä palsternakan ja sipulien kanssa keskilämmöllä kattilassa voissa, ne saavat hieman ruskistua. Lisää yrtit ja nesteet. Keitä kunnes palsternakka ja sipuli ovat kypsiä. Mausta. 

Soseuta kuuma keitto varovasti sauvasekottimella ja vispaa joukkoon nokare voita. Pilko pekoni pieniksi paloiksi ja paista se pannulla rapeaksi. Anna pekonin valuttaa ylimääräinen rasva talouspaperin päällä ja lisää pekoni sitten annosten päälle. Voit viimeistellä annoksen lorauksella oliiviöljyä. Maista varovasti, sillä ensimmäisellä lusikallisella melkein poikkeuksetta polttaa kielensä!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi