jälkiruoat/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat/ syksy

Omenagalette suolakinuskilla

Olen yrittänyt kehitellä erilaisia omenareseptejä, kun sain pari isoa pussillista omenoita. Osa omenoista syötiin sellaisenaan, osa puristettiin mehuksi, osa kuivattiin, osasta tehtiin sosetta ja vielä riitti tähän piiraaseenkin! Omenasosetta meillä syödään lähinnä jogurtin ja rahkan seurana, joten sitä kuluu varmasti jääkaapista ja pakastimesta löytyvät rasiat talven aikana. Mehua en jaksanut kovin paljon puristaa, vaikka se herkkua onkin. Huomasin vasta nyt, että vanhalla monitoimikoneellani voi puristaa myös mehua, mutta aika aikaavievää puuhaa se kyllä on – monen tunnin omenoiden paloittelun ja laitteen jatkuvan tyhjentämisen jälkeen sain pari litraa mehua kasaan. Mehu oli kyllä sen arvoista, mutta en kovin isoa määrää tuolla tekniikalla kyllä tee… 

Tämän piiraan paloittelin pääosin pakkaseen mahdollisia yllätysvieraita varten, mitä nyt muutamat palat maisteltiin tietenkin heti tuoreeltaan. Halusin kehittää jonkun simppelin, mutta vähän erilaisen omenapiirasreseptin, jota voisi kuitenkin leipoa ison pellillisen kerralla. Tässä on samaa henkeä, kuin aiemmin kokkaamassani luumugaletessa! Tässä on kyllä yhdistetty ranskalaistyyliseen piiraaseen hiukan amerikkalaistyylinen täyte, sillä pohjalle tuli kondensoidusta maidosta kokoon keitetty kinuski, jonka maustoin suolalla. Suolalla maustettu kinuski on heikkouteni, sillä sen supermakea sokerisuus yhdistettynä makeutta leikkaavaan suolaan on kerrassaan koukuttavaa! Piiraan pohja on simppeli voitaikina. Omenat on viipaloitu ohuiksi – näin niistä tulee helposti aika vaikuttavan näköinen piiras, eikö? Omenoiden päälle vielä ripaus sokeria ja kanelia.

Ihme muuten, etten muka aiemmin ole blogannut kondensoidusta maidosta keitetystä kinuskista! Se on älyttömän helppo tehdä: nappaat kondensoidun maidon metallitölkistä etiketin pois ja laitat tölkin avaamattomana kiehuvaan veteen, jossa se saa porista noin 1,5-2 tuntia. Sitten vain varoen metallitölkki pois vedestä, annetaan hetki jäähtyä, avataan ja sekoitetaan. Kinuski on sellaisenaan valmis tai sen voi maustaa esimerkiksi ripauksella hyvää suolaa! Epäonnistumisen mahdollisuudet on siis minimoitu, voit onnistua ainoastaan polttamaan sormesi. Suolalla maustettu kinuski, voitaikina ja omenat ovat aivan älyttömän hyvä yhdistelmä, joten tästä helposti valmistuvasta piiraasta tuli kyllä kertaheitolla suosikkiomenapiiraani tarte tatinin lisäksi. 


Omenagalette suolakinuskilla
1 tlk kondensoitua maitoa
ripaus hyvää suolaa
100 g jauhoja
200 g voita 
1 tl suolaa
4 rkl kylmää vettä
noin 1 kg kotimaisia omenoita
sokeria
kanelia
Ota kondensoidun maidon tölkistä etiketti irti ja laita tölkki kiehuvaan veteen. Anna kiehua 1,5-2 tuntia. Voit tehdä tämän halutessasi jo hyvissä ajoin etukäteen. Ota tölkki kuumasta vedestä varoen ja anna jäähtyä. Avaa tölkki, kaada kinuski kulhoon ja sekoita, mausta suolalla. Maista, jotta saat kinuskista sopivan (mutta ei liian!) suolaista. 

Tee sitten taikina sekoittamalla jauhot, suola ja voi keskenään tasaiseksi massaksi. Lisää seokseen vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia. 

Kaulitse taikina sitten hiukan peltiä suuremmaksi levyksi. Taikinan on tarkoitus jäädä melko ohueksi. Levitä suolattu kinuski taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Pese omenat ja viipaloi ne, asettele omenat riveihin hiukan toistensa päälle. Taita taikinan reunat lopuksi omenaviipaleiden päälle. Ripottele omenaviipaleiden päälle vielä sokeria ja kanelia. Paista piirasta uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes pohja on kypsynyt. Tarjoa piiras lämpimänä sellaisenaan tai jäätelön tai ranskankermanokareen kera. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi