keitot/ Yleinen

Pho-keitto

Tämä vietnamilainen pho-keitto perustuu vahvasti liemeen, jota haudutellaan pitkään ja hartaasti. Suosittelenkin siis keittämään liemen jo edellisenä päivänä ennen keiton tarjoilua. Liemi koostuu kasvisliemestä, mausteista ja naudanlihasta. Lihaksi kannattaa valita joku edullisempi ruhon osa, jossa on myös luuta mukana, sillä liha saa joka tapauksessa hautua liemessä pitkään, jolloin se pehmenee ihanasti ja antaa makua myös liemelle. Omaan versiooni valikoin naudan keittolihaa, jossa oli mukana luupala. Pidempään haudutettavia lihoja on (isossa) lähikaupassamme harvinaisen huono valikoima, mutta silmiini osui onneksi Tammisen naudan keittoliha makuluulla, joka toimi tässä tapauksessa erittäin hyvin. Lihan lisäksi liemeen laitetaan paljon mausteita, joiden avulla siitä tulee mausteisen lämmin.
Ennen tarjoilua keitto maustetaan reilulla määrällä tuoreita yrttejä, chiliä, limeä ja kalakastiketta – kukin saa laittaa näitä makunsa mukaan omaan annokseensa.  Kuuma liemi ja reilu mausteisuus tekevät keitosta ihanan makuisen ja lämmittävän. Nuudelit ja liha tekevät keitosta tuhdimman, mutta liemen ja raikkaiden yrttien ansiosta se pysyy silti kevyenä. Lisäksi keittoon laitetaan perinteisesti ituja, mutta ne sattuivat olemaan kaupasta lopussa, joten skippasin ne suosiolla. Keitosta voi toki tehdä myös kasvis- tai kanaversion, mutta minä tykästyin kyllä kovasti tähän lihaversioon! 

Pho-keitto
 1 pieni sipuli
pala inkivääriä
2 l kasvislientä
700 g naudan keittolihaa luulla
4 valkosipulin kynttä
1 rkl sokeria
0,5 rkl kokonaisia mustapippureita
3 tähtianista
2 neilikkaa
1 kardemumma
1/2 kanelitanko
0,5 tl fenkolinsiemeniä
0,5 tl korianterinsiemeniä
(suolaa)

kevätsipulia
chiliä 
yrttejä (korianteria ja minttua)
limeä
riisinuudeleita
srirachaa
kalakastiketta
Valmista ensin liemi. Voit tehdä sen jo edellisenä päivänä ja se saa hautua vähintään 3-5 tuntia. Kuori sipuli ja inkivääri ja pilko ne isoiksi paloiksi. Kuumenna kattila kuumaksi ja paista sipulin ja inkiväärin palat siinä pinnoiltaan tummiksi. Siirrä ne sitten sivuun jäähtymään. Leikkaa liha pienemmiksi paloiksi, laita kattilaan ja kaada päälle kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori syntyvä vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää synny, laita kattilaan muut liemen ainekset paitsi suola. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 3-5 tuntia ja lisää tarvittaessa vettä välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Nappaa sitten lihat pois liemestä ja siivilöi liemi. Irrota lihat luista ja riivi lihapalat pienemmiksi. Jos teit liemen edellisenä päivänä valmiiksi, jäähdytä se tässä vaiheessa ja säilytä jääkaapissa.

Hienonna kevätsipuli, chili ja yrtit. Lohko limet. Lämmitä liemi lihoineen. Laita lautasen pohjalle riisinuudeleita ja kaada päälle kuuma liemi lihoineen. Anna nuudelien kypsyä hetki liemessä. Viimeistele annokset kevätsipulilla ja runsaalla määrällä yrttejä. Tarjoa keitto limelohkojen, chilin, srirachan ja kalakastikkeen kera – jokainen voi lisätä näitä omaan annokseensa makunsa mukaan.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi