juomat/ uuniruoat/ Yleinen

Joulu 2014

Joulu, nytkö se jo on? Syksy on humahtanut ennätysvauhtia ohi töitä paiskiessa, eikä tilanne ole sen suhteen vielä helpottanut yhtään, joten joulua en ole kovasti edes ehtinyt pohtia. Tänä vuonna toivon voivani vain rentoutua muutaman päivän joulun aikana tekemättä mitään. No, myönnetään: aion kyllä syödä! Tässä siis pieni katsaus joulun 2014 ruokiini, jos joku saisi näistä ideoita omaan joulupöytäänsä. Aika perinteisellä kaavalla mennään.

Menen tänä(kin) vuonna valmiiseen joulupöytään, tai itse asiassa muutamaankin. Lupasin äidilleni tuoda mukanani kotijuustoa ja imellettyä perunalaatikkoa. Äidin joulupöytä on keskittynyt aina perinteisten laatikoiden ja kinkun lisäksi erilaisiin kaloihin – pöydästä löytyy joka vuosi mätiä ja itse graavattua lohta, nam! Kotijuustoja aion tehdä kaksi kipaletta, koska viemme sitä tuliaisena myös miehen vanhemmille (ja syömme tietysti osan itse). Katsotaan, kuinka imelletyn perunalaatikon kanssa käy tänä vuonna – parina viime vuonna siitä on tullut ihan hyvää, mutta ei läheskään täydellistä, joten parannettavaa riittää. 

Tuliaiskategoriaan kuuluvat myös Ruoveden Herkun konjakkisinappi (parasta sinappia kinkun kanssa, ilman tätä ei tulisi joulusta mitään!) ja itse tehty saaristolaisleipä. Tänä vuonna varioin saaristolaisleipää niin, että tein siitä pähkinäisen ja kahvisiirapilla varustetun version – maistamaan en ole vielä ehtinyt, joten katsotaan mitä leivistä tuli. Idea pähkinöihin tuli Tallinnan Cru-ravintolasta ja kahvisiirappiin puolestaan Turun Kaskiksesta. Lisäksi tein hunajapaahdettuja manteleita, joita eräs ystäväni tarjosi aiemmin pikkujouluissa. Mantelit ovat koukuttavan hyviä, samalla tavalla kuin paahdetut chilipähkinät. Ohje on Soppaa ja silmukoita -blogista.

Ja viinit! Tänä vuonna viineiksi valikoitui pari punaista, yksi valkoinen ja yksi portviini. Toiseksi punaiseksi valitsimme kevyen yhdysvaltalaisen Fog Head Reserve Pinot Noirin, joka sopii porsaan seuraan, mutta ei varmaan pärjää sinapille (niin kuin ei juuri mikään punaviini). Olemme viime aikoina testailleet Pinot Noireja ja jatkamme testailua siis joulunakin. Tuhdimmaksi punaviiniksi nappasimme espanjalaisen Perelada 5 Fincas Reservan, joka on kuvauksen perusteella jopa nahkainen ja aika voimakkaan makuinen. Pari hyvinkin erilaista punaviiniä siis. Valkoviiniksi nappasin suosikkini, nimeään vaihtaneen Domaine Zinck Riesling Prestigen, jota suosin aika usein kalojen kanssa. Hapokas riesling toimii kalojen kanssa paremmin kuin hyvin ja hinta-laatusuhde on mainio. Jouluuni kuuluvat ehdottomasti myös juustot, joten niiden pariksi mukaan tarttui myös pullo portviiniä. Portviiniksi valitsimme aika kehuvia arvioita saaneen, kohtuu edullisen Dow’s Trademark Finest Reserven. Tämän pitäisi sopia erityisesti juustojen pariksi. Eiköhän näiden avulla selvitä pyhien yli!

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Anonyymi
    28.12.2014 at 21:02

    Ja herkullista kotijuustoa olikin! Tulen joku päivä teille syömään herkkuja, varaudu! -Ems

  • Reply
    Sini
    29.12.2014 at 19:47

    Ainahan se on herkullista 😉

  • Kommentoi