kausiruokaa/ keitot/ Yleinen

Mausteinen porkkana-linssikeitto

Olen kokannut ja syönyt tänä syksynä ennätysmäisen paljon erilaisia keittoja, erityisen paljon kasvissosekeittoja. En tiedä mistä tämä yhtäkkinen keittohimo on saanut alkunsa, mutta tänä syksynä on tullut kokkailtua niin kukkakaali-vaniljasosekeittoa, kurpitsasosekeittoa kuin tomaattisosekeittoakin. Koska kaikki vanhat suosikit on tullut jo käytyä läpi, piti kehittää vaihteeksi joku uusi resepti. Olen tykästynyt kovasti näihin vähän erilaisiin keittoihin, vaikka välillä on toki tullut tehtyä myös perinteistä lohikeittoa ja jauhelihakeittoakin. Viime talvena taisin kokkailla enemmän patoja kuin keittoja. 


Keitot ovat siitä hyviä, että ne valmistuvat melkein itsekseen hellalla poristen ja niitä on helppo tehdä kerralla isokin setti, joka maistuu yhtä hyvältä ellei paremmaltakin seuraavana päivänä. Lisäksi keiton kokkailussa voi ottaa rennosti määrien suhteen, sillä tärkeää on vain saada mausteisuus kohdalleen ja lisätä nestettä niin paljon, että ruoasta tosiaan tulee keittoa.
Olen saanut kotona käskyn olla kokkaamatta mitään linsseistä, kun niiden koostumus on kuulemma inhottava. Upotinkin sitten linssipussin pohjat tähän keittoon, jossa niiden koostumus ja oikeastaan suurin osa maustakin hukkuu keiton sekaan. Linssit antavat kuitenkin keittoon reilusti ruokaisuutta. Rustiikkinen, tuhdin makuinen keitto on oikeasti melko kevyt ja lämmittää mukavasti räntäsateista päivää. Keiton makumaailma tulee marokon suunnalta ja se koostuu paahdetuista, makeista porkkanoista ja reilusta määrästä mausteita. Uusi suosikkimaustetahnani eli harissa pääsi mukaan tähänkin keittoon. Harissa tuo ihanaa makua ja lempeää tulisuutta, jota on myös helppo säätää omaan makuun sopivaksi.

Tarjoiluun suosittelen käyttämään keiton päälle nokareen maustamatonta jogurttia, reilusti tuoretta korianteria, ripauksen savupaprikajauhetta ja ehkä vielä kaveriksi pala naan-leipää tai muuta hyvää vaaleaa leipää.

Mausteinen porkkana-linssikeitto
 reilu nokare voita
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
500 g porkkanoita
1,5 dl punaisia linssejä
1 rkl harissatahnaa
1,5 tl jauhettua juustokuminaa
1,5 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kanelia
ripaus jauhettua maustepippuria
5 dl kasvislientä
loraus sitruunan mehua
suolaa
pippuria
maustamatonta jogurttia
savupaprikajauhetta
tuoretta korianteria
 leipää

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori porkkanat ja pilko melko pieniksi paloiksi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää sitten porkkanat, juustokumina, korianteri, kaneli ja maustepippuri. Anna paahtua noin 10 minuuttia. Lisää sitten linssit, harissatahna ja kasvisliemi. Anna keiton kiehua, kunnes porkkanat ja linssit ovat kypsiä, noin 20 minuuttia. Voit lisätä tarvittaessa lisää lientä, jos sitä tuntuu olevan liian vähän. 

Ota keitto pois liedeltä ja soseuta se. Lisää sitruunan mehu, suola ja pippuri. Tarkista maku. Lämmitä keitto tarvittaessa. Tarjoile kuumana maustamattoman jogurtin, savupaprikajauheen, tuoreen korianterin ja leivän kera. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi