salaatit/ Yleinen

Kaalisalaatti fenkolilla ja raakamakkaraa

Juhannuksena oli koleasta säästä huolimatta päästävä grilliruoan makuun. Tällä kertaa grilliin päätyi yhtä sun toista, mutta aloitetaan vaikkapa siitä klassisesta päästä eli makkarasta ja kaalisalaatista. Makkarat olivat kyllä tällä kertaa ehkä parhaita koskaan syömiäni valmismakkaroita (näille pärjäävät vain Reinin lihan raakamakkarat) ja kaalisalaattikin toimi erinomaisesti. 

En ole perinteisten grillimakkaroiden ystävä ja turvaudunkin yleensä ennemmin grillattuun halloumiin kuin makkaraan, mutta välillä tykkään syödä raakamakkaroita, jotka ovatkin ihan eri maailmasta perinteisten kypsien makkaroiden rinnalla. Makkaroiden kanssa päästiin helpolla, kun haettiin koko sakille juhannusvieraita Harjun makkaratehtaan raakamakkaroita. Jo aiemmin hyväksi todetuista makkaroista grilliin päätyivät tällä kertaa seitsemän chilin makkarat ja harissa-lammasmakkarat. Olin jo etukäteen tarkistanut, että näitä pitäisi löytyä Ison Omenan Citymarketista (jälleenmyyjät löytyvät makkaratehtaan nettisivuilta), mutta hyllyssä niitä ei näkynyt. Onneksi kysyvä ei tieltä eksy ja niitä löytyi kuin löytyikin kysymällä tiskin takaa. Harvemmin joutuu nykyään enää tiskin takaa mitään ostamaan! Makkaroita kehuttiin kuorossa, joten suosittelen ehdottomasti hakemaan näitä omaankin grilliin! 
Söimme ensin seitsemän chilin makkarat, mutta suosittelisin kyllä aloittamaan vähemmän tulisista harissa-lammasmakkaroista, jotta niiden maut erottuisivat paremmin. Seitsemän chilin makkarat ovat tulisia, mutta minäkin aika herkkäsuisena kyllä pystyn näitä syömään. Osa chileistä tuo makkaroihin mainiota hedelmäistä makua, tosi mukava tasapaino chileissä siis. Harissa on jo pitkään ollut oma suosikkini ja lammasmakkara on yleensä ihan parasta – tässä lammas maistui selkeästi ja harissa toi monipuolista makua lampaan joukkoon. Raatimme mielestä harissaa olisi kyllä voinut olla reilusti enemmänkin, mutta en tiedä sotkivatko seitsemän chiliä makuaistimme. Raakamakkaroita grillatessa lämpötila kannattaa säätää mahdollisimman alas ja makkaroita kannattaa paistella puolisen tuntia miedolla lämmöllä, jolloin ne ovat varmasti kypsiä. Kylkeen me laitoimme hunaja-dijonsinappia, joka toimikin hyvin makkaroiden parina.
Kaalisalaatista teen joka kesä monia eri versioita, mutta tämä tuntui olevan tällä kertaa jotenkin erikoisen hyvää. Salaattiin päätyi kotimaista varhaiskaalia, fenkolia ja kesäsipulia – yksinkertainen yhdistelmä, jonka fenkoli ikään kuin kruunasi. Kastikkeessakaan ei tällä kertaa säästelty kaloreita, vaan se tehtiin reilusti majoneesiin. Majoneesin joukkoon laitettiin vähän kirpakuutta tuomaan valkoviinietikkaa, sinappia ja sitruunamehua. Kastike maustettiin vielä sokerilla ja suolalla. Vaikka laitoin reseptiin ohjeelliset määrät, kastiketta kannattaa maistella sen tekovaiheessa ja tehdä siitä hiukan liian kirpakkaa, jolloin se on täydellistä salaatin joukossa. Salaatti on parempaa, jos annat sen maustua hetken jääkaapissa ennen syömistä. Ohjeen mukaisesta määrästä tulee salaattia noin kuudelle hengelle.

Kaalisalaatti fenkolilla

1 kotimainen varhaiskaali
1 kesäsipuli varsineen
1 pieni fenkoli

1 dl majoneesia
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria 
1,5 tl suolaa

Pilko varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi, hienonna kesäsipuli ja viipaloi fenkoli niin ohuiksi puolirenkaiksi kuin saat. Sekoita ainekset isossa kulhossa. 

Tee kastike sekoittamalla ainekset. Maista ja lisäile aineksia, kunnes maku on täydellinen, hiukan liian kirpeän makuinen. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna maustua jääkaapissa hetken ennen tarjoilua.  

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  ssiiri
  2.7.2015 at 12:43

  Fenkoli kuullostaa kivalta lisältä klassikkoon. 🙂

 • Reply
  Sini
  2.7.2015 at 12:45

  Fenkolin raikas maku sopii kyllä kaalin pariksi mainiosti!

 • Kommentoi