keitot/ talvi/ Yleinen

Mausteinen porkkana-linssikeitto kookosmaidolla

Tänä talvena suosikkiruokani on ollut porkkana-linssikeitto, enkä edelleenkään ole kyllästynyt siihen. Tällä kertaa tein aiemmin blogissakin esiteltyyn ohjeeseen muutamia muutoksia, joten ajattelin muistutella lukijoitakin samalla linssikeiton ihanuudesta. 
Keiton liemen vaihdoin tällä kertaa osittain kookosmaitoon, joka antaakin keitolle ihanaa täyteläisyyttä pelkän kasvisliemen sijaan. Kookosmaito maistuu valmiissa keitossa aika miedosti, kun keitto on kuitenkin reilusti mausteinen. Mausteita varioin hiukan aina tätä kokkaillessani, mutta vakiona on pysynyt tuo harissatahna ja juustokumina, jotka tuovat keittoon sille tyypillisen mausteisen maun. Harissa onkin juuri se salainen ainesosa, joka vie tylsältä kuulostavan linssikeiton ihan toiselle tasolle – tällä keitolla hurmaat helposti vieraat aika vähällä vaivalla. Tällä kertaa lisäsin keiton joukkoon myös raastettua tuoretta inkivääriä ja sitruunan mehua, jotka antoivat keitolle uudenlaisen, vähän skarpimman vivahteen.
Linssien väri vaihtui samalla punaisista vihreisiin (niitä kun sattui olemaan kaapissa) – keiton voi tehdä mistä linsseistä vain, mutta punaisten linssien kanssa keiton väristä tulee kyllä kauniimpi. Käytin tähän taas edellisen keiton tapaan porkkanoita linssien kavereina, mutta toki porkkanat voisi korvata muillakin kasviksilla, esimerkiksi kukkakaalilla tai mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Tämä on siitä mainio keitto, että kaapista löytyy yleensä kaikki ainekset jo valmiina ja keittoa voi myös kivasti varioida sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Tuhdin makuinen keitto on todellisuudessa melko kevyt ja olo jää keiton syömisen jälkeen raikkaaksi, mitä ainakin minä näin keväisin jo kaipaan.
Mausteinen porkkana-linssikeitto kookosmaidolla
 1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
500 g porkkanoita
nokare voita
 1 rkl harissatahnaa
juustokuminaa
kanelia

 pala tuoretta inkivääriä
2 dl linssejä
kasvislientä
1 tlk kookosmaitoa
puolikas sitruuna 
maustamatonta jogurttia
kourallinen tuoretta korianteria
Kuori ja pilko sipulit sekä porkkanat. Kuullota sipuleita hetki voissa. Lisää porkkanat ja paahda niitä hetki, kunnes ne saavat vähän väriä pintaansa. Lisää mausteet ja anna niiden makujen avautua lämmössä. 
Raasta sitten joukkoon hiukan tuoretta inkivääriä (pienestäkin palasta tulee paljon makua) ja lisää linssit. Kaada päälle kasvislientä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä, kunnes porkkanat ja linssit ovat kunnolla kypsiä. Lisää sitten keiton sekaan kookosmaito ja puolikkaan sitruunan mehu. Soseuta keitto ja kuumenna se vielä. 
Koristele keittoannokset lusikallisella maustamatonta jogurttia ja revityillä korianterin lehdillä. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi