pataruoat/ salaatit/ Yleinen

Harissalammas, tabbouleh ja hummus

Juhlimme uutta vuotta kavereiden kanssa ja olimme sopineet jo etukäteen, että jokainen vieraista vastaa yhdestä osasta illallista. Yhdelle jäi alkuruoka, minä hoidin pääruoan, yksi vastasi välijuustoista ja jälkiruoasta ja yksi toi viiniä. Mainio konsepti, jolloin kenellekään ei jää liikaa vaivaa ja kaikki saavat osallistua. Tosin, annoskoot pääsivät lipsahtamaan hiukan liian suuriksi ja vuosi vaihtuikin aikamoisessa ähkyssä. 

Kirjoittelen tässä nyt vain omasta osuudestani eli pääruoasta. Halusin pääruoaksi lihaa, jotta siitä riittäisi kaikille seitsemälle syöjälle reilusti. Valinta kohdistui edulliseen karitsan paahtorullaan, koska mieleni teki lammasta (tällä ei varmaankaan ollut mitään tekemistä joululahjaksi saamamme lupauksen kanssa, että saisimme helmi-maaliskuussa puolikkaan karitsan lihat pakkaseen!). Reilu 1,5 kilon paketti lihaa päätyi siis mausteseoksella valeltuna uuniin edelliseksi yöksi. Lammas riivittiin pienemmiksi paloiksi ja valeltiin vielä harissalla (tottakai!) ennen lämmitystä uunissa. Jaoin tällä kertaa harissan ilosanomaa vieraillekin, ja hyvin näytti uppoavan! Lihan lisukkeeksi pyöräytin nopean hummustahnan, joka olikin ihan tarpeen – liha olisi ilman sitä saattanut olla liian kuivaa. Hummus sopi harissan ja lampaan makuihin ihan passelisti.

Lisukkeeksi valitsin kevennykseksi tabboulehsalaatin, joka toisti samaa makumaailmaa kuin lihakin. Couscoussalaatti maustettiin juustokuminalla ja kanelilla, lisäksi siitä löytyi niin fenkolia, granaattiomenan siemeniä kuin oliivejakin. Ja tietysti reilu määrä minttua! Tabbouleh oli risteytys aiemmin kokkailemastani mausteisesta tabboulehista ja marokkolaistyylisestä lohisalaatista

Harissalammas, tabbouleh ja hummus
1,5 kg karitsan paahtorullaa
suolaa
pippuria
juustokuminaa
kanelia
savupaprikajauhetta

4 dl couscousia
4 dl vettä
suolaa
2 tl juustokuminaa
2 tl savupaprikajauhetta 
2 tl kanelia 
 oliiviöljyä
1 säilötty sitruuna 
1 fenkoli
1 prk mustia kivettömiä oliiveja
kourallinen tuoretta minttua
1/2 granaattiomena
1 punasipuli
1/2 kurkku
 1/2 sitruuna
1 tlk kikherneitä
1 valkosipulin kynsi
1 tl tahinia
1 rkl sitruunan mehua
suolaa
oliiviöljyä

Ota lammas lämpenemään noin tuntia ennen paistamista. Paista lihasta pinnat kiinni kuumalla paistinpannulla voissa. Sekoita mausteet keskenään seokseksi ja hiero seos lihan pintaan. Laita liha 120-asteiseen uuniin ja anna sen muhia siellä reilusti ylikypsäksi vähintään 4 tunnin ajan (omani oli siellä yön yli, noin 9 tuntia). 

Ota liha pois uunista ja anna sen jäähtyä hetki. Riivi liha sitten kahdella haarukalla pienemmiksi paloiksi. Voit tässä vaiheessa laittaa lihan jääkaappiin, jos haluat valmistaa sen myöhemmin. Hiero lihan pintaan reilusti harissatahnaa ja lämmitä se uunissa. 

Keitä vesi ja turvota couscous paketin ohjeen mukaan vedessä. Mausta suolalla, juustokuminalla, kanelilla ja savupaprikajauheella. Lorauta joukkoon hiukan oliiviöljyä, jotta saat couscousin irtonaiseksi. Pilko kaikki loput salaatin ainekset, irrota granaattiomenan seimenet ja sekoita keskenään. Purista lopuksi joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja tarkista maku. 

Tee hummus sekoittamalla huuhdellut kikherneet, hienonnettu valkosipulin kynsi, tahini, sitruunan mehu ja oliiviöljy keskenään ja surauttamalla seos tasaiseksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää ainesosia tarvittaessa. 

Tarjoa salaatti, lammas ja hummus ekstraharissan ja srirachan kera, joita jokainen voi lisätä oman makunsa mukaan.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi