keitot/ Yleinen

Tomaattikeitto ja valkosipulileipä

En ole aiemmin ollut mikään suuri sosekeittojen ystävä (jotenkin ne ovat aiemmin olleet mielestäni tylsiä ja tasapaksuja), mutta yhtäkkiä on yhä useammin alkanut tehdä mieli sellaista. Niinpä en voinut vastustaa kiusausta, kun Kauhaa ja rakkautta -blogissa oli tomaattikeiton resepti. Kun sosekeitossa on joku juju, se toimii paremmin kuin hyvin!

Keitosta tuli aika maukasta, kun sen teki tuoreista kotimaisista tomaateista, jotka ovat nyt parhaimmillaan (ja myös halvimmillaan!). En tietenkään onnistunut tekemään keittoa pilkulleen reseptin mukaan, vaan tein siihen muutamia muutoksia. En käyttänyt ollenkaan fondia tai lihalientä, sillä jotenkin nuo lisäainepommit ovat alkaneet epäilyttää. Pitäisikin varmaan keitellä pakastimeen sekä kasvis- että lihalientä tälläisiä tapauksia varten! Aion ehdottomasti testata liemien keittelyä vielä tänä syksynä! No, korvasin lihaliemen vain käyttämällä enemmän suolaa. Lisäksi korvasin valkoviinin lorauksella valkoviinietikkaa ja kuivatun basilikan tuoreella – sitä ei vain kannata lisätä keittoon yhtä aikaisin kuin kuivattua. Sokerin lisääminen on tärkeää tomaattiruoissa, sillä se tuo tomaatin maun paremmin esiin. 

Mielestäni sosekeitto kaipaa aina jotain rakennetta ja purutuntumaa tuovaa ainesosaa, joten keiton seurana oli tällä kertaa jo alkuperäisessä reseptissä suositeltu valkosipulileipä (nam!) ja oma lisäykseni eli vuohenjuustoa murennettua keiton päälle. Vuohenjuusto ja tomaatit olivatkin mainio pari! Ja turha kai sanoakaan, että valkosipulilla sivelty leipä nyt vain on jumalaista. 

Tomaattikeitto ja valkosipulileipä

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
oliiviöljyä
1 kg tomaatteja
3 dl vettä
loraus valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyrettä
kourallinen tuoretta basilikaa
1/2 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria

hyvää vuohenjuustoa

valkosipulin kynsi
muutama pala hyvää leipää 
oliiviöljyä

Kuori ja pilko sipuli, valkosipulin kynnet ja porkkana. Paloittele tomaatit. Kuumenna kattilassa reilu loraus oliiviöljyä ja lisää sipuli, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Kuullota hetki. Lisää tomaatit, vesi, valkoviinietikka, sokeri ja tomaattipyre. Kiehauta ja anna hautua, kunnes tomaatit ja porkkana ovat pehmeitä. Lisää lopuksi revityt basilikan lehdet. Ota pois levyltä ja soseuta. Lisää lopuksi joukkoon kerma, suola ja pippuri. Tarkista maku. 

Paahda leipäpalat, hiero niiden pintaa halkaistulla valkosipulin kynnellä ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä. Murustele keittoannosten päälle vuohenjuustoa ja tarjoile annokset valkosipulileivän kanssa. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  9.9.2012 at 09:41

  Mitäs iloa kokkaamisessa olisi eilen reseptiä tuunailisi omaan makuun sopivaksi 😉

  Meilläkin keitettiin tätä soppaa viikko sitten. Oli oikein hyvää.

 • Reply
  Sini
  10.9.2012 at 04:31

  Eihän siinä olisikaan 😉 Oli kyllä oikein maukas soppa!

 • Kommentoi