Yleinen

Poronlihapullat ja kermainen mustatorvisienikastike

Vihdoin uskaltauduin ottamaan pakastimesta ensimmäisen erän poroa. Ajattelin aloittaa pororuokiin tutustumisen turvallisesti jauhelihasta ja teinkin siitä lihapullia. Vähärasvaisen poronlihan seuraksi tein kermaisen mustatorvisienikastikkeen Vatsasekaisin Kilinkolin -blogin reseptin inspiroimana. Kyllä hyvä kermainen sienikastike kruunaa kotoisen lihapulla-annoksen! Pitäisi alkaa nyt tuhoamaan poronlihoja pakkasesta, joten tulossa on toivottavasti lisääkin pororeseptejä.

Voit käyttää toki reseptiin naudan paistijauhelihaa, mutta poron tai vaikkapa karitsan jauheliha antaa lihapullille hieman voimakkaamman maun, jota kermainen sienikastike täydentää. Kastikkeeseen voi laittaa muitakin sieniä, kuten suppilovahveroita, mutta mustatorvisienet sopivat tähän kyllä erinomaisesti. Tähän annokseen hupenivat omista varastoistani viimeiset kuivatut mustatorvisienet, mutta onneksi suppilovahveroita riittää vielä. Sienikastikkeen voi yhdistää myös vaikkapa lohifileeseen!
 

Poronlihapullat ja mustatorvisienikastike

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
voita
1 dl kuivattuja mustatorvisien 
400 g poron jauhelihaa 
1 tl sinappia
1/2 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria   

2 dl kuivattuja mustatorvisieniä
voita 
1,5 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa

Liota kuivattuja sieniä vedessä noin puoli tuntia.  Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipuleita hetki voissa pannulla. Pilko 1/3 sienistä hienoksi ja lisää ne pannulle – paista seosta hetki. Anna seoksen jäähtyä hetki ja sekoita se sitten jauhelihan joukkoon sinapin, kuohukerman ja mausteiden kanssa. Pyörittele massasta lihapullia, laita ne leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes lihapullat saavat hieman väriä pintaansa ja ovat kypsiä.

Valmista sitten kastike. Pilko loppuja sieniä karkeasti (saavat jäädä melko isoiksi paloiksi) ja paista niitä hetki voissa pannulla. Lisää sitten joukkoon kerma ja vehnäjauhot, anna kastikkeen kiehua hetki kokoon. Mausta kastike vielä suolalla. Tarjoa lihapullat kastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa. 

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Jokihaka Kokkaa
    28.2.2013 at 09:39

    Lihapullat ja kunnon sieni-kermakastike on kyllä talviruokaa parhaasta päästä. Jaksaa vähän pidemmänkin hiihtolenkin, jos sellaista sattuu harrastamaan..

  • Reply
    Sini
    28.2.2013 at 09:48

    Kyllä, tuo kermakastike kruunaa annoksen ja kyllä jaksaa!

  • Kommentoi