alkupalat ja pikkusuolaiset/ suolaiset leivonnaiset

Sieni-jauhelihapasteijat

Teen usein sienipiirakkaa blogistakin löytyvän sieniquichen ohjeella, mutta tällä kertaa halusin tehdä sienipiirakasta hieman erilaista. Sienien, jauhelihan ja sipulin yhdistäminen on perinteinen sienipiirakan täyte, joka toimii todella hyvin ruokaisammassa piiraassa. Halusin tällä kertaa piirakan olevan naposteltavissa käsin, joten tein sen pasteijoiden muotoon. Taikinaksi tein tällä kertaa vaihteen vuoksi voi-kermaviilitaikinan. Kermaviili antaa taikinalle mukavaa, hieman hapanta makua. Koko kulhollinen pasteijoita hävisi nopeasti neljän nälkäisen suihin, joten yhdistelmä vaikutti onnistuneelta.

Täytteen tekemisessä tärkeää on maustaa se kunnolla suolalla ja pippurilla, jotta se ei jää mauttomaksi. Täytteeseen sopisi myös mainiosti jokin yrtti, esim. timjami. Käytin tällä kertaa täytteeseen suppilovahveroita ja mustatorvisieniä, mutta voit käyttää siihen mitä vain metsäsieniä, mitä saatavillasi on. Herkkusienistä täytteestä ei tule yhtä voimakkaan makuista, joten suosittelen käyttämään metsäsieniä. Taikinan saa kaulia melko ohueksi, sillä se kohoaa hieman uunissa. Minulla taikina jäi hieman liian paksuksi, joten ensi kerralla pitää yrittää tehdä siitä ohuempaa. Nämä pasteijat ovat rakenteeltaan kuivempia kuin perinteinen, muna-maitotäytteinen sienipiirakka, mutta omalla tavallaan tosi herkullisia ja helpompia syödä käsin, kun täyte ei ole niin mössöistä.
 

Sieni-jauhelihapasteijat

150 g voita
1 tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 prk kermaviiliä

2 dl kuivattuja sieniä
200 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria

Valmistele ensin taikina. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Sekoita joukkoon pehmeä voi. Lisää lopuksi kermaviili nopeasti sekoittaen (taikinaa ei saa vaivata liikaa, ettei se sitkisty). Taputtele taikina levyksi, kiedo se kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa. 

Tee taikinan kovettuessa täyte. Laita kuivatut sienet likoamaan veteen. Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet. Ruskista jauheliha, lisää myös sipulit loppuvaiheessa kuullottumaan. Siirrä jauheliha-sipulisekoitus kulhoon ja paista sienet voissa. Lisää sienet jauheliha-sipulisekoituksen joukkoon ja mausta seos suolalla ja pippurilla.

Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se ohueksi. Jaa taikina osiin (voit tehdä pyöreitä esimerkiksi leveän mukin pohjan ja veitsen avulla tai neliskanttisia suoraan veitsellä). Laita jokaisen taikinaosan toiselle puolelle hieman täytettä, kostuta taikinan reuna vedellä ja taita toinen puolikas päälle. Halutessasi rapeita pasteijoita voit voidella ne ennen paistamista munalla. Paista pastejoita 200 asteessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaansa. 

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  4.2.2013 at 19:51

  Täydellistä nostalgiaruokaa!

 • Reply
  Sini
  4.2.2013 at 20:00

  Niin onkin – ja pitkästä aikaa aikas hyvää sellaista! 🙂

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  5.2.2013 at 07:32

  Näyttääpä hyviltä pasteijat!
  En edes muista milloin olen viikeksi tehnyt pasteijoita.. No, mä oon muutenkin aika laiska leipomaan.

 • Reply
  Sini
  5.2.2013 at 07:33

  Minäkään en ole aikoihin tehnyt pasteijoita, mutta ne olivatkin tosi hyviä pitkästä aikaa 🙂 Ei muuta kuin kädet taikinaan vain 😉

 • Kommentoi