alkupalat ja pikkusuolaiset/ Yleinen

Mummon kotijuusto

Kun Suolaa ja hunajaa -blogin Jonna haastoi heinä-elokuun ruokahaasteessa ruokabloggaajat kokkaamaan aiheella mummola, en epäröinyt hetkeäkään, millä reseptillä osallistuisin. Mummoni on ollut minulle pienestä saakka suuri inspiraation lähde ruoanlaiton suhteen. Mummon keittiössä valmistuivat niin sämpylät, korvapuustit, piimäkakut, lätyt, sienisalaatit kuin jouluiset lipeäkalatkin. Juuri mummon kanssa olen oppinut sienestämään ja arvostamaan itse kotona tehtyä ruokaa. Kaikista mummon ruoista on aina kuitenkin ollut yksi ylitse muiden: kotijuusto. Vaikka minäkin olen nykyään oppinut aika hyväksi kotijuuston tekijäksi, ei mikään voita mummon tekemää versiota. Juustoa tehtiin aina vähintään jouluksi, mutta minä pidin siitä jo lapsena niin paljon, että pyysin mummoa aina välillä tekemään sitä muutenkin. Ja mummo tietysti teki.
Mummo ei itse enää juustoa tee, mutta onneksi hän opetti minulle jo vuosia sitten juustonteon salat ja sainpa mummolta kunnollisen juustomuotinkin. Tärkeää juuston tekemisessä on juuston kunnollinen suolaaminen – suolaa saa heittää juuston sekaan aika runsaastikin. Juuston tekemiseen valitaan mahdollisimman rasvaista maitoa ja piimää, jotta siitä tulee kunnollista. Juustoa voi myös maustaa tuoreilla yrteillä tai vaikka valkosipulilla, mutta minä pysyttelen yleensä tässä perinteisessä makumaailmassa, koska niin mummokin juuston aina teki. Kotijuustosta tulee tällä ohjeella ihanan pehmeää ja miedon maukasta. Mielestäni se on parhaimmillaan tuoreiden sämplyöiden, saaristolaisleivän tai muun hyvän tumman leivän päällä. Myönnän kyllä, että juusto ei säily taloudessamme kauaa, sillä käyn syömässä sitä sellaisenaankin suoraan jääkaapista.


Kotijuusto

2 l täysmaitoa
1 l piimää
3 kananmunaa
2 tl suolaa
  
Kaada maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita tällä välin piimä ja munat huolellisesti tasaiseksi massaksi. Kun maito kiehuu, kaada piimä-munaseos maidon joukkoon. Kuumenna seosta, kunnes se pulpahtaa kerran – nosta seos sen jälkeen pois levyltä ja jätä seisomaan puoleksi tunniksi kansi päällä. Puolen tunnin kuluttua kaiken heran pitäisi olla noussut pintaan. Nostele juustomassa kattilasta reikäkauhalla kulhoon ja suolaa se. Maista massaa ja lisää tarvittaessa suolaa, sitä saa laittaa melko reilusti. Nostele massa sideharsolla vuorattuun muottiin tai siivilään, aseta paino päälle ja anna juuston valua yön yli jääkaapissa. Kippaa juusto tarjoiluastialle ja tarjoa sellaisenaan tai leivän päällä.

You Might Also Like

5 Kommentit

 • Reply
  Suvi
  12.8.2014 at 21:02

  Kotijuusto on ihan parasta! Äitini teki sitä kun olin pieni ja maustoi kuminalla.

 • Reply
  Sini
  13.8.2014 at 05:50

  Olen samaa mieltä! Tätähän voi maustaa ihan millä vaan keksii. Kuminalla maustaminen ei kyllä ole tullut mieleenkään, mutta toimii varmasti hyvin!

 • Reply
  Jonna / suolaa&hunajaa
  13.8.2014 at 19:32

  En ole varmaan koskaan edes maistanut oikein aitoa kotona tehtyä juustoa, mutta taidanpa testata tätä.

 • Reply
  Sini
  14.8.2014 at 06:11

  Tämä on aika helppo versio, kun juoksutinta tai muuta ei tarvita eikä lämpötiloja tarvitse sen kummemmin mittailla.

 • Reply
  Selina
  25.8.2014 at 19:10

  Kotijuusto on ihanaa. Se on erinomaista myös palvilampaan tai kesällä mansikoiden kanssa. Koskaan en ole sitä itse tehnyt, mutta nyt voisin minäkin kokeilla.

 • Kommentoi