pataruoat/ syksy/ Yleinen

Kaalilaatikko ja haaste

Kuvissa näkyy kaalilaatikko, jota tein tovi sitten ison satsin. En kuitenkaan itselleni, vaan mummolleni. Mummo on ehtinyt kunnioitettavaan 93 vuoden ikään ja on opettanut minulle yhtä sun toista ruoanlaitosta. Mummolta perittyjä reseptejä on näkynyt blogissakin, esimerkiksi kotijuusto ja sienisalaatti ovat sellaisia. Mummo sai viitisen vuotta sitten aivoinfarktin, jonka myötä menetti ruoanlaittotaitonsa. Mummo asuu yksin, mutta kokkailee itselleen harvoin ja silloinkin jotain yksinkertaista, kuten keitettyjä perunoita ja uunikanaa. Pääosin mummo syö nykyään eineksiä. Käydessäni mummolla kylässä kerroin tehneeni kaalilaatikkoa, jota söimme kahden hengen taloudessamme melkein koko viikon ja kehuin kuinka hyvää kaalilaatikko voikaan olla. Mummo harmitteli, ettei kaupan valmis kaalilaatikko ole läheskään niin hyvää kuin itse tehty – se ei mummon mukaan ole tarpeeksi makeaa. 
Seuraavalla visiitilläni vein mummolle sitten tuon kuvissa näkyvän kaalilaatikkoerän. Osan pakastimme ja osan mummo jätti seuraavaa päivää varten jääkaappiin. Yksin asuvat syö tuosta erästä aika monta kertaa. Nappasin kyytiin vielä itse keitetyn puolukkahillon, sillä ei kai kaalilaatikko nyt miltään maistu ilman puolukkahilloa. Onneksi laitoin kaalilaatikkoon tavalliseen tapaani reilusti siirappia, joten se oli mummon makuun juuri sopivan makeaa. Mummo tuli kaalilaatikosta niin vilpittömän onnelliseksi, että harmittelin, etten useammin vie hänelle ruokalahjoja – ihan vaikka ilman syytäkin. 
Tämän jälkeen jäin miettimään, kuinka paljon Suomessakin on vanhuksia, jotka ovat hukanneet ruoanlaittotaitonsa tai ruokaa laittaneen puolisonsa? Sellaisia, jotka kaipaavat kunnollista, huolella kokattua kotiruokaa? Näistä ajatuksista heränneenä haastankin jokaisen teistä – kyllä, juuri sinut! – kokkaamaan mummollesi, vaarillesi tai vaikkapa naapurin vanhukselle yllätyksenä ruokaa. Sillä ei ole merkitystä, mitä ruoka on. Palkinnoksi pienestä vaivasta sekä sinä että yllättämäsi vanhus saatte molemmat erittäin hyvän mielen! 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Nelli
  27.10.2014 at 09:30

  Tulipa hyvä mieli tästä postauksesta. Sanoinkin äitille eilen, että ens viikonloppuna ois hyvin aikaa käydä vaarilla kylässä 🙂 Itse tehty kaalilaatikko on myös yks mun ehdoton lempparikotiruoka (kunhan on tarpeeks makeaa, heh)!

 • Reply
  Sini
  28.10.2014 at 07:34

  Tulipa hyvä mieli tästä kommentista 🙂 Minä en aiemmin ole niin välittänyt kaalilaatikosta, mutta nykyään se on yksi minunkin suosikeistani!

 • Kommentoi