keitot/ sesonkiruoat/ syksy

Kantarellikeitto tryffelillä

Ensimmäisiä kantarelleja on alkanut nousta ylös metsissä, joten kokkailin sen kunniaksi kantarellikeittoa. Kantarellien pehmeä, pähkinäinen maku on niin kesäinen ja ihana! Yleensä paistan sienikeiton pinnalle aina pekonia, mutta tällä kertaa halusin mausta vähän raikkaamman ja pelkästään sieniä korostavan, joten paistoin pinnalle vain kantarelleja. Tämän sienikeiton juju piilee tryffeliöljyssä, jossa paistetaan sekä keiton pinnalle ripoteltavat kantarellit että keiton pohja, joka koostuu sienistä, palsternakasta ja sipuleista. Lisäksi lorautin öljyä vielä keiton sekaankin, jotta sain maksimoitua tryffelin maun. Jos sinulla on varsinaista tryffeliä, suosittelen käyttämään sitä öljyn sijaan – itse en raaskinut ostaa 25 € maksavaa pientä tryffelipurkkia tämän yhden ruoan takia. Ehkä jossain vaiheessa voisi tuon purkin ostaakin – pienestä purkista riittänee tryffeliä moneen ruokaan, jos sitä vain osaisi enemmän käyttää. 
Sienikeitossa olennaista on reilu määrä sieniä ja kunnon kuohukerma. Saadakseni keitosta ylellisen kuohkean, vatkasin kuohukerman kevyesti vaahdoksi ennen sen lisäämistä keittoon. Näin keitosta tuli mahtavan pehmeä myös suutuntumaltaan. Rapeaksi paistetut sienet pinnalla näyttävät kauniilta ja tuovat keittoon vähän erilaista suutuntumaa. Lisäksi paahdoin seuraksi vaaleaa leipää.

Kantarellikeitto tryffelillä
 1,5 l tuoreita kantarelleja
1 palsternakka
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
tryffeliöljyä 
 0,5 l kasvislientä
nippu tuoretta timjamia
2 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
Siisti kantarellit ja kuori ja pilko palsternakka, sipuli ja valkosipuli. Paista litraa kantarelleja ensin hetki tryffeliöljyssä, kunnes ne ruskistuvat hiukan. Lisää sitten palsternakka ja sipulit, kuullota hetki. Lisää sitten kasvislientä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää joukkoon myös timjami. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. 
Vatkaa kuohukerma kevyesti vaahdoksi. Lisää vaahdotettu kerma keittoon ja soseuta se. Mausta keitto suolalla ja pippurilla ja kuumenna. Paista lopuksi jäljellä olevat puoli litraa kantarelleja tryffeliöljyssä rapeiksi ja ruskeiksi keiton pinnalle. Tarjoa keitto paahdetun vaalean leivän kanssa. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi