keitot/ Yleinen

Salmorejo

Olen aiemmin kokkaillut gazpachoa, mutta kevään Kanarian reissulla vastaan tuli sen maalaisserkku salmorejo. Myös salmorejo on kylmänä tarjottava tomaattikeitto, jossa maistuu valkosipuli. Siihen tulee kuitenkin gazpachosta poiketen lisäksi leipää ja se tarjotaan ruokaisammin yleensä keitetyn kananmunan kanssa, kuten meillä pinaattikeitto. Toinen yleinen lisukevaihtoehto on serranokinkku.

Leipä antaa keitolle rakennetta ja ruokaisuutta, tavallaan suurustaa sen. Tämä keitto maistuu gazpachoa kermaisemmalta, vaikkei siihen kermaa tulekaan. Tomaatti maistuu vahvasti ja sen makua korostaa uskomattoman hienosti sherryviinietikka, hyvä oliiviöljy ja valkosipuli. Nyt on paras aika tehdä tätä keittoa, kun kotimaiset tomaatit ovat erityisen maukkaita (ja halpoja). Salmorejo on kesäruokaa parhaimmillaan – valmistuu nopeasti, on kylmää ja raikasta ja maistuu taivaalliselta! Kaveriksi hyvää leipää ja ihana kesälounas on valmis! 

Salmorejo

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 1 kg kypsiä tomaatteja
 • vaaleaa leipää
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 1 rkl sherryviinietikkaa
 • suolaa
 • oliiviöljyä
 • kypsäksi keitettyjä kananmunia
 • serranokinkkua

Valmistaminen

1

Leikkaa leivästä kuori pois ja liota sisusta kylmässä vedessä vartti.

2

Kalttaa tomaatit: tee tomaatteihin ristiviillot ja upota tomaatit vajaaksi minuutiksi kiehuvaan veteen. Poista sitten tomaateista kuoret ja siemenet ja lohko tomaatit karkeasti. Laita blenderiin ja anna sen käydä hetki. Puristele leivästä ylimääräinen vesi pois ja laita tomaattien kanssa blenderiin. Lisää kuorittu valkosipulin kynsi, sherryviinietikka ja suola. Sekoita blenderillä. Lisää oliiviöljyä vähän kerrallaan välillä blenderillä sekoittaen, kunnes keitto on koostumukseltaan sopivan paksua ja sileää. Anna keiton jäähtyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

3

Tarjoa keitettyjen kananmunien ja serranokinkun sekä hyvän vaalean leivän kera. Päälle voit lorauttaa vielä hiukan hyvää oliiviöljyä.

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Aurinkokujalla
  13.7.2016 at 12:55

  Kiitos ohjeesta, uudet on aina kivoja.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

 • Reply
  Tiina Garvey - Fanni ja Kaneli
  14.7.2016 at 09:18

  Rakastan tomaattikeittoja ja teen usein pappa al pomodoroa. Tämä resepti menee ehdottomasti kesäkeittiössä testaukseen! 🙂

 • Reply
  Sini
  18.7.2016 at 19:23

  Tämä muuten muistuttaa aika paljon varmaan pappa al pomodoroa, jota en olekaan koskaan kokannut, vaikka muuten teen tomaattikeittoja aika usein – se siis menee minulla testiin! 🙂

 • Reply
  Sini
  18.7.2016 at 19:24

  Eipä kestä kiittää!

 • Kommentoi